koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2005-11-07. Őrzik a híres szentesiek emlélét

2005-11-07. Őrzik a híres szentesiek emlélét

Forrás: Délvilág

A pesti Fiumei úti temetőben nyugszanak

Felújíttatta az önkormányzat Szentes jeles személyiségeinek sírját a fővárosi Fiumei úti temetőben. A város ily módon is őrzi Horváth Mihály, Tóth József és Koszta József emlékét.


Évekkel ezelőtt határozta el a szentesi önkormányzat, hogy rendbe hozatja a település neves szülötteinek síremlékét a fővárosban. A Fiumei úti temetőben már korábban felújították a Kurca-parti településen 1809-ben született kiemelkedő történetíró, csanádi püspök és a Szemere-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének, Horváth Mihálynak a nyughelyét. Kora kiemelkedő jeles személyiségének a nevét a helyi gimnázium és egy utca is őrzi szülővárosában.

Ugyancsak a Fiumei úti temetőben nyugszik az alföldi festészet meghatározó alakja, Koszta József is. Bár ő Brassóban született, de három évtizeden át a Szentes határában lévő tanyáján alkotott a halála előtt egy esztendővel, 1948-ban Kossuth-díjjal kitüntetett festőművész. Az ő sírja már akkor is rendezett volt, amikor elhunytának ötvenedik évfordulója alkalmából elvitték Szentesről a koszorúikat a művészetének tisztelői. Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője azt is elmondta: Koszta nyughelyére is letették a minap az emlékezés virágait az önkormányzat képviseletében megjelent szentesiek.

Mostanra sikerült rendbe hozatni az 1823-ban Szentesen született színész, Tóth József sírját is. A Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolójaként ismeretes a művész, aki Shakespeare rajongójaként az író több művét is lefordította. Szentesen még az 1900-as évek elején utcát neveztek el Tóth Józsefről, és a színházterem 1909 óta viseli a nevét. A Fiumei úti temetőben lévő nyughelyét a sírkert restaurátora, Kovács Árpád újította fel az önkormányzat megbízása alapján.

Végigjárták a minap a szentesi temetőket is, ahol az önkormányzat képviseletében koszorút vittek a város díszpolgárainak sírjára. Nem feledkeztek meg Katona Kiss Ferenc festőművészről sem, aki képzőművészeti alapítványt hozott létre a tehetséges fiatalok szakmai tanulmányai támogatására. A Szeder temetőben felkeresték a polgármesteri hivatal illetékesei Körösi Lajosné sírját is, amelyen szintén elhelyezték a tisztelet virágait. Az asszony ugyanis a városra hagyta a vagyonát, hogy abból örökítsék meg a hősi halottak nevét a második világháborús emlékművön.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!