koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2006-03-23. Megmenekülhet Koszta József szentesi lakóháza

2006-03-23. Megmenekülhet Koszta József szentesi lakóháza

Forrás: Délvilág

Remény van arra, hogy felújítják Koszta József festőművész egykori lakóépületét Szentesen. A nevét viselő intézmények és egy civil szervezet kezdeményezte, hogy az önkormányzat nyilvánítsa védetté a világhírű alkotó Zrínyi utcai házát.


Felhívással fordult a polgármesteri hivatal Czirok Jánosné vezette műszaki osztálya a szentesiekhez, hogy tegyenek javaslatot azokra az épületekre, amelyek megóvását fontosnak tartják. Az önkormányzat nyilvántartásba veszi a megőrzésre alkalmas régi építményeket. Mindennek az a célja, hogy a képviselő-testület a későbbiekben helyi védelem alá vegye az oltalomra szoruló ingatlanokat. Aztán pedig az anyagi lehetőségek függvényében rendbe hozassa a múlt megmentésre váró értékeit. A műszaki osztály felhívása szerint védetté nyilvánítást bárki kezdeményezhet.

A Koszta József Múzeum élt e lehetőséggel. A műszaki osztályra eljuttatott beadványukban intézményük névadójának a Zrínyi utcában lévő egykori lakóházát javasolják helyi védelem alá vonni. A házon korábban emléktáblát állíttatott a város, ám maga az épület meglehetősen rossz állapotban van. A világhírű festőművész egykori otthonát pedig érdemes lenne megmenteni az utókornak. Koszta József tanyája, ahol az alkotó évtizedeket töltött, úgy tíz esztendeje leégett a benne lakó személy gondatlansága miatt. A helyi védettség talán ahhoz is hozzájárulhatna, hogy Koszta egykori otthona ne járjon úgy, mint Szegeden Bálint Sándor jeles néprajzkutató háza, amelyet a közelmúltban hirtelen lebontottak – vélekedett Szabó János József szentesi múzeumigazgató. A Koszta József Általános Iskola igazgatóhelyettese, Szemerédi András azt mondta lapunknak: örömmel vették a múzeum kezdeményezését, amelyhez az intézményük is csatlakozik. Nekik ugyanis kötelességük Koszta emlékének ápolása. Jó lenne, ha helyi védelem alá kerülne a Zrínyi utcai ház, ahol akár rajzórákat is tarthatnának a diákoknak. Az intézmény egyébként évente rendez festőversenyt Koszta emlékének adózva. Az igazgatóhelyettes szerint azonban ha elvinnék a tanulókat a művész volt otthonába, az sokat jelentene számukra, mert még büszkébbek lennének arra, hogy a Koszta József Általános Iskolába járnak. A Tájak, korok, múzeumok nevű egyesület helyi tagcsoportjának, a Koszta-klubnak a vezetője, Lantos Imre szintén fontosnak tartaná a védetté nyilvánítást. Szerinte legalább a ház homlokzatát kellene felújíttatni, mert azon a részen van az emléktábla. A város főépítésze, Juhász Márta lapunk érdeklődésére azt mondta: a ház műszaki állapotától függetlenül helyi védelem alá lehetne azt vonni.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!