koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2006-09-29. Koszta Józsefet ünneplik Szentesen

2006-09-29. Koszta Józsefet ünneplik Szentesen

Forrás: Délvilág

Szinyei Merse Anna várja a művészetkedvelőket

Koszta József festőművész ötven jelentős képével örvendezteti meg mától a szentesieket a kolorista nevét viselő múzeumban dr. Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora és rendezője. A szentesi tanyavilághoz kötődő mester főművei köz- és magángyűjteményekből kerülnek most vissza arra a tájra, amely ihletője volt.


Csodálatos élményben lesz részük mindazoknak, akik ma délután 4 órakor elmennek a főtéri Koszta József Múzeumba. Két teremben olyan alkotásokat láthatnak a helybeliek Kosztától, amelyekben talán még sohasem gyönyörködhettek. A szentesi múzeumnak mintegy harminc képe van a művésztől, ám a ma nyíló kiállításon megközelítőleg ötven festmény kerül a falra. Az ország köz- és magángyűjteményeiből hazajönnek a művek, arra a tájra, ahol jó részük született.

A kiállítás kurátora és rendezője, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa úgy fogalmazott: „A Koszta-képek rendkívüli színereje, delejes hatása ugyanis éppen ezen a vidéken, a festő Szentes melletti tanyájának magányában formálódott különleges zamatúvá." A féltve őrzött kincsek között lesz néhány olyan is, amelyek sokáig rejtőzködtek magángyűjteményekben.

Szinyei Merse Pál dédunokája, a művészettörténész Anna lapunknak bevallotta, hogy csak olyan művész monografikus kiállításának rendezését vállalja el, akit szeret. A mostani bemutató Koszta életművének teljes keresztmetszetét adja azzal együtt is, hogy pályájának utolsó másfél évtizede csak jelzésszerűen jelenik meg.

Lapunk kérdésére azt nem árulta el Szinyei Merse Anna, hogy melyik a kedvence a Koszta-képek közül, de azt elmondta: van tíz is, vagy minimum öt. Mindenesetre azt javasolja, hogy mindenki nézze meg a kiállítást, mert ki-ki megtalálja a maga kedvencét. – Gyönyörű anyag lesz, és nagyon ritka alkalom ez – mondta.

Nemcsak a szentesiek lehetnek büszkék Kosztára, hanem a budapestiek is büszkék lennének rá – állította a tárlat rendezője, hozzátéve, hogy „Szentes legyen még büszkébb". Mert Koszta itt dolgozott, és itt van a múzeuma. Szerinte a Kurca-parti településen Kosztát még nagyobb kultusz illetné meg. A köztudatba ugyanis be kellene épülnie – országosan is – Koszta József nagyságának. A most nyíló kiállítással természetesen tisztelegnek az emlékének, megjelenik egy katalógus is, november 12-én pedig bezárul a tárlat. Szinyei Merse Anna szerint azonban ez nem elegendő, folytatni kell. A szentesi Koszta József Általános Iskola diákjainak például azt javasolta, hogy évente szervezzenek tanulmányi kirándulást, menjenek fel a Nemzeti Galériába is.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!