koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2006-10-06. Koszta főművei vendégségben

2006-10-06. Koszta főművei vendégségben

Forrás: Szentesi Élet

Régóta várt élményben részesülhetnek a szentesi művészetkedvelők: rácsodálkozhatnak Koszta József korábban itt még be nem mutatott festményeire a szeptember 29-én nyílt múzeumi kiállításon.


A városunkhoz kötődő művész nevét viselő múzeum új időszaki tárlatával a közönség előtt újabb épületszárny nyílt a megyeházán. Két teremben állították ki a Kossuth-díjas művész alkotásait. A szentesi múzeum Koszta-gyűjteményével ellentétben a mostani tárlat anyagában különleges műveket is megtekinthet a látogató, így akik már jól ismerik a festő munkásságát, azok is elégedetten szemléhetik a vendégségbe érkezett festményeket. A csaknem ötven alkotást köz- és magángyűjtemények bocsátották a múzeum rendelkezésére, így például a Magyar Nemzeti Galéria. Az ünnepélyes megnyitón is a képtár főigazgatója beszélt, ám Bereczky Loránd gondolatait megelőzően a szentesi születésű Balázs Árpád zeneszerző egy szerzeményét adták elő a zeneiskola fúvósai. S bár Koszta József maga nem városunk szülötte, ihletet mégis ezen a vidéken talált, hallhatta az érdeklődök hada a kiállítóteremben, mely igencsak szűknek bizonyult ez alkalommal. Ismét bebizonyosodott: Koszta komoly vonzerő a szentesiek számára. Az Erdélyből származó festőművészt méltatva Bereczky Loránd elmondta: az alföldi iskola művelője a lényegről tudott szólni. Hihetetlen színpompát kínál, de felmutat drámai feszültséget is. Csendéleteiről az a véleménye, hogy talán még Cézanne is megnyalta volna utánuk mind a tíz körmét.

A most kiállított művek zöme ismeretlen Szentesen. A tárlaton a sokoldalú Kosz-ta jelenik meg, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeoló-gusának válogatásában. A hírneves festőművész déd-unokája a kiállítás kurátora és rendezője is, aki helybeli pedagógusoknak is tartott "minta-tárlatvezetést", nem titkoltan azzal a céllal, hogy hírét vigyék a kiállításnak, s hozzanak minél több gyereket a múzeumba. A nagyközönség is ízelítőt kapott élvezetes és elragadtatott előadásából, melyből kiderült: az elmúlt 25 éves kiállítás rendezői munkája során már sokszor vitte külföldre Koszta műveit, s azok mindenütt jelentős elismerést kaptak. Főművei az egyik teremben egymással szemben függenek, a Kukoricatörők-sorozat különösen kedvelt témája, az izzó magyar nyárban ember és természet kapcsolatát festette, a muzeológusnő szerint itt végleg hazatalált. De láthatóak legkésőbbi korszakának "éjszakai napsütéses" festményei is. - Gondolták volna, hogy Koszta ilyet is festett? - állt meg Szinyei Merse Anna a modern, francia földön (és tengeren!) született képeknél.

Elárulta, azért szereti Koszta műveit, mert önálló gondolkodású, nagy művész volt, aki mélyen átérezte magyarságá. A tárlatot november 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők az új nyitvatartási rend szerint (kedd-péntek 9-13-ig, szombat, vasárnap 13-17 óráig.)

D. J.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!