koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-07-21. A család kéri Koszta újratemetését

2007-07-21. A család kéri Koszta újratemetését

Forrás: Délvilág

Lapunk megtalálta a Kossuth-díjas festőművész rokonait

Lapunk megtalálta Koszta József fővárosban élő rokonait, akik a szentesiekkel együtt szeretnék, ha a Kossuth-díjas festőművész hazakerülne a budapesti Kerepesi temetőből a Kurca-parti városba.


A szentesi képviselő-testület februárban úgy határozott, hogy hazahozatja Koszta József földi maradványait a fővárosi Kerepesi temetőből, amelynek félreeső parcellájában nyugszik 1949 óta a Kossuth-díjas festőművész. A szentesiek a Kálvária sírkertben díszsírhelyen akarják az alföldi festészet világhírű képviselőjét újratemetni. Ugyanitt fekszik a felesége és múzsája, Szeifert Anna is, akit exhumálnának, és közös sírban helyeznék el őket. Korábban megírtuk: az önkormányzat azért döntött így, mert méltó emléket szeretne állítani Kosztának, hiszen ő a festményeit, a földjét és a tanyáját is a városra hagyta. Fontos szempont továbbá, hogy Koszta művészetének legértékesebb korszakát Szentesen töltötte.

A szentesiek kérelemmel fordultak az ügyben a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz. Ez a grémium a kormány tanácsadó-testülete egyhangú szavazással úgy döntött: nem adja ki Koszta maradványait. A kegyeleti bizottság titkára, Radnainé Fogarasi Katalin lapunknak azzal indokolta a döntést, hogy Koszta József nyughelye a nemzeti sírkertben örökös védelem alatt áll. Nemrégiben egymillió forintot költöttek a sírja rendbetételére, amit a szentesiek vitatnak. Kiderült továbbá: önkormányzat kérésének sohasem adtak helyt. Elmondta, ha a család fordul hozzájuk kérelemmel, azt nem szokták elutasítani.

Lapunknak sikerült felkutatni a fővárosban élő Koszta Erzsébetet, a Lux-Tex Kft. ügyvezető igazgatóját. Az ő nagyapja és Koszta József édesapja testvérek voltak. Az igazgatónő azt is tudja, hogy egy utcában laktak Brassóban. Egyébként már felvették a kapcsolatot a család erdélyi tagjaival is. Koszta Erzsébet elmondta, hogy megelégedéssel vennék, ha Szentesen díszsírhelyen nyugodhatna Koszta József a feleségével együtt. Egyébként már a családfát is kutatták, és ha szükséges, dokumentumokat is beszereznek a nemes cél érdekében.

A polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője, Mihály Béláné örült lapunk információjának. Abban reménykedik, hogy így már nem lesz akadálya annak, hogy Koszta József földi maradványait hazahozzák. Más forrásból úgy értesültünk: két civil szervezet a napokban azt kezdeményezte, hogy a festőművész kapja meg a Szentes díszpolgára címet posztumusz.

 

 

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!