koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-10-24. Szentes nem adja fel

2007-10-24. Szentes nem adja fel

Forrás: Délvilág

Novemberben dönt a kegyeleti bizottság Koszta Józsefről

Lapunknak sikerült összehoznia a szentesi önkormányzatot az 1949-ben elhunyt Koszta József festőművész hozzátartozóival, akik a helyhatósággal közösen méltányossági kérelmet juttattak el a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz. Idén tavasszal e testület akadályozta meg, hogy Budapestről Szentesre hozzák Koszta hamvait.


Méltányossági kérelmet küldött a szentesi önkormányzat e hónap első felében a budapesti Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak abban a reményben, hogy a grémium felülvizsgálja az idén tavasszal hozott elutasító határozatát a brassói születésű Koszta József földi maradványainak kiadatásáról. Az alföldi festészet világhírű képviselője 1949-ben bekövetkezett halála óta nyugszik a fővárosi Kerepesi temetőben, ahonnan szeretnék hazahozatni a szentesiek, és a Kálvária sírkertben díszsírhelyen újratemetni feleségével, Szeifert Annával. Az Együtt Szentesért civil szervezet kezdeményezte Koszta emlékének méltó ápolását, s ehhez csatlakozott a Tájak, korok, múzeumok elnevezésű mozgalom Koszta-klubja is Lantos Imre vezetésével. A képviselő-testület még februárban fogadta el az Együtt Szentesért elnökének, Bácskainé Fazekas Márta képviselőnek az előterjesztését Koszta József újratemetéséről azon a tájon, amely éltetője és művészetének ihletője volt. A kegyeleti bizottság titkára, Radnainé Fogarasi Katalin az elutasító határozatukat lapunknak akkor azzal indokolta, hogy örökös védelem alatt áll Koszta a nemzeti sírkertben, és önkormányzati kérésének egyébként sem szoktak helyt adni. Elárulta: ha a család fordul hozzájuk, azt nem utasítják el.

 Lapunknak sikerült megtalálnia a világhírű festőművész egyik hozzátartozóját, Koszta Erzsébetet. A Lux-Tex Kft. Budapesten élő ügyvezetőjének a nagypapája és Koszta József édesapja testvérek voltak. Az igazgatónő tudomása szerint egy utcában laktak Brassóban. Amikor elmondtuk neki, mi a szándéka a városnak Koszta Józseffel és feleségével, megelégedésének adott hangot. Hozzátette: a család ehhez minden segítséget megad. Azóta beszerezték az igazgatónő nagypapájának, Koszta Istvánnak és édesapjának, Koszta Tibornak a korabeli keresztleveleit. Ezekkel igazolják, hogy valóban a festőművész rokonai.

A városnak megküldött támogató javaslatot Koszta Erzsébet, valamint az édesanyja, özv. Koszta Tiborné, továbbá az unokahúga, Koszta Cindy írta alá. Ezeket a dokumentumokat és Koszta József végrendeletét is csatolta az önkormányzat a kegyeleti bizottsághoz küldött méltányossági kérelemhez. Az Együtt Szentesért társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit lapunknak elmondta: Koszta a városra hagyta a festményeit, a földjét, a tanyáját, s a végrendelete tanúsága szerint a város mindenkori polgármesterére bízta, hogy gondoztassa majd a feleségével közös sírjukat. A társelnök tájékoztatása szerint az is belekerült a méltányossági kérelembe, hogy a szentesiek anyagiakkal is támogatnák az újratemetést. A lokálpatrióta helybeliek reménykednek abban, hogy sikerül méltó emléket állítani a Kossuth-díjas alkotónak.

 Novemberi ülés

Megkerestük tegnap a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság titkárát a méltányossági kérelemmel kapcsolatban. Radnainé Fogarasi Katalin elmondta: még nem érkezett meg hozzájuk a levél. Lapunk kérdésére megerősítette korábbi nyilatkozatát: a család kérésére méltányosságot szoktak gyakorolni. Elmondta: ha megérkezik a szentesi kérelem, a 11 tagú grémium elé terjeszti azt. A bizottság november 14-én ülésezik legközelebb.

 A vásárhelyi példa

Dömötör János nyugalmazott vásárhelyi múzeumigazgató, művészettörténész a fővárosi kegyeleti bizottságnak címzett levelében szintén javasolja a szentesiek méltányossági kérelmének kedvező elbírálását. Arra hivatkozik, hogy Koszta József életművének döntő része az Alföldhöz kötődik. Követendő példaként hozta fel Tornyai János festőművészt, akit Kosztához hasonlóan szintén a Kerepesi temetőben helyeztek örök nyugalomra. De őt is csak sok-sok évtizeddel halála után, 1985-ben temették újra Vásárhelyen, a város által adományozott díszsírhelyen.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!