koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-12-05. Újra lehet temetni a Kossuth-díjas Koszta Józsefet Szentesen

2007-12-05. Újra lehet temetni a Kossuth-díjas Koszta Józsefet Szentesen

Forrás: Délvilág

ó hír a szentesieknek: a nemzeti kegyeleti bizottság mégis hozzájárult Koszta József festőművész földi maradványainak hazahozatalához. A fővárosi Kerepesi temetőben 1949 óta nyugvó Kossuth-díjas festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik majd újra, feleségével együtt.


A szentesi önkormányzat még februárban hozott határozatot arról, hogy méltó emléket állít az alföldi festészet világhírű képviselőjének, Koszta Józsefnek. Az Együtt Szentesért Egyesület és a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom helyi csoportja kezdeményezésére azzal a kéréssel kereste meg a város a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot, hogy a budapesti Kerepesi temetőből engedélyezze Koszta földi maradványainak hazahozatalát. A brassói születésű Kossuth-díjas művész munkásságának legjelentősebb szakasza ugyanis a Kurca-parti településhez kötődött, saját bevallása szerint ez a táj volt az éltetője és ihletője. A lokálpatrióták ezért is szerették volna a Kerepesi sírkert félreeső parcellájában 1949-ben bekövetkezett halála óta nyugvó Kosztát exhumáltatni, és a szentesi Kálvária temetőben díszsírhelyen újratemettetni feleségével és múzsájával, Szeifert Annával.

A kegyeleti bizottság azonban – mint arról beszámoltunk lapunkban – idén tavasszal elutasította az önkormányzat kérelmét. A grémium titkára, Radnainé Fogarasi Katalin érdeklődésünkre akkor azt közölte, hogy olyan esetben szoktak helyt adni a kérésnek, ha család fordul hozzájuk. Lapunknak sikerült megtalálnia a Budapesten élő Koszta Erzsébetet, akinek a nagypapája és Koszta József édesapja testvérek voltak, sőt Brassóban egy utcában laktak. Közvetítésünkkel aztán Szentes önkormányzata a festőművész hozzátartozóival együtt kérte a kegyeleti bizottság elutasító határozatának felülvizsgálatát.

 A méltányossági kérelemhez mellékelték Koszta József végrendeletét is, amelyben a festményeit, a földjét és a tanyáját is a városra hagyta azzal a kikötéssel: Szentes mindenkori polgármestere gondoskodjon a feleségével közös nyughelye gondozásáról. A szentesiek beadványára azonban hónapok óta nem érkezett válasz a nemzeti kegyeleti bizottságtól.

Radnainé Fogarasi Katalin megkeresésünkre pozitív döntésről számolhatott be tegnap. A tizenegy tagú grémium az új határozat meghozatalakor a festőművész hozzátartozóinak támogató levelét, és Koszta végakaratát vette figyelembe. A titkár azt is közölte: már értesítették a Kerepesi temető illetékeseit a döntésről, és a szentesi polgármesternek is küldik a levelet. Egyetlen kikötést fogalmazott meg a kegyeleti bizottság: Koszta József síremlékét nem hozhatják el a Kerepesiből.

Lapunk hozta a hírt

Lapunktól tudta meg Szirbik Imre polgármester, hogy a nemzeti kegyeleti bizottság hozzájárult Koszta József földi maradványainak hazahozatalához. Örömmel nyugtázta: a grémium méltányosnak tekinti a város kérelmét.

– Nagyszerű, jól van, akkor mégiscsak sikerült – mondta a jó hír hallatán Koszta Erzsébet, hozzátéve: rögtön tudatja a kedvező fordulatot a család többi tagjával. Az Együtt Szentesért társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit és a Tájak, korok, múzeumok elnevezésű mozgalom Koszta-klubjának vezetője, Lantos Imre úgy reagált, hogy a civil kezdeményezésnek meglett az eredménye, aminek végtelenül örülnek. Széchenyiné szerint a lakosság és a civil szervezetek, az önkormányzattal együtt, mindent elkövetnek azért, hogy méltó emléket állítsanak majd Koszta Józsefnek és feleségének a Kálvária temetőben.

 

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!