koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-12-14. Kosztáék díszsírhelyet kapnak

2007-12-14. Kosztáék díszsírhelyet kapnak

Forrás: Szentesi Élet

Sikeres a kérelem, folytatódhat a szervezés

lső alkalommal még elutasította a szentesi kérelmet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, hogy a fővárosi Kerepesi temetőből hazakerülhessen Koszta József sírja, de az újbóli próbálkozás már sikeresnek bizonyult. Úgy tűnik, most már nincs akadálya, hogy a szentesi kötődésű festőművész teste hazai földben nyugodhasson, felesége mellett.


 

- Telefonértesülésünk alapján a kegyeleti bizottság elfogadta a méltányossági kérelmünket, szabad az út Koszta József földi maradványainak hazahozatala előtt - mondta a kérelem ötletét felvető Együtt Szentesért Egyesület társelnöke, dr. Széche-nyiné Csergő Judit. Az önkormányzattal, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szentesi tagcsoportjának vezetőjével, Lantos Imrével közös elgondolásukat kérelembe foglalva fordultak a bizottsághoz. A méltányossági kérelem az elutasítás után, a Koszta-család néhány fellelt tagja és Dömötör János művészettörténész támogató javaslatával indult. Joggal reménykedtek, s az örömteli hír futótűzként terjedt a városban, a szervezőknek mindenki gratulált, ez is jelzi, a szentesi művészetpárolók és lokálpatrióták nagyon várták a pozitív döntést.

Az írásbeli határozat megérkezése után kezdődhet a munka, ugyanis még néhány engedélyt be kell szerezniük, magyarázta Széchenyiné. Elindítják a hivatalos exhumálási eljárást, Koszta és felesége, Szeifert Anna esetében is, aki a helybeli Kálvária-temetőben nyugszik. Ezután a megfelelő síremlék állítása, az újratemetés előkészítése a következő teendő. A Kálváriában emelnének díszsírhelyet a házaspárnak, gránitból. Bronzot nem szeretnének a síron, okulva a rossz hírekből. A sírhely tervezője még nem ismert, az újratemetésre valószínűleg jövő év tavaszán kerül sor.

Korábban a lakossági adakozásból befolyt összeg a síremlékre fordítandó költségek egy részét fedezi. A gyűjtést most újrakezdik, de sokan ingyenes felajánlásukkal álltak a nemes ügy mellé.

Tervezik, hogy a Kossuth-díjas művész eseménydús életéből szemelvények is elhangoznának az újratemetésen. Az erdélyi Brassóban született Kosztát azért érzi magáénak Szentes, mert a művész az Alföldön keresett letelepedésre alkalmas helyet, így jutott el 1911-ben környékünkre, ahol először a Berekhát 25. alatti Lakos-tanyát és az ott található műtermet bérelte ki. Művészetének meghatározó időszakát töltötte városunk peremén. "Csak itt érzem jól magam. És csak itt tudok igazán dolgozni. Összes munkáim, a-melyekkel feltűnést keltettem, mind-mind tanyai alko-tásaim. Annyira magáévá tett és áthasonított a magyar föld varázsa, hogy talán élni se tudnék már nélküle és képeim, amelyeket itt alkottam, talán a magyar tájhangulat kifejező erejével képesek annyira hatni, mint azt a külföldi elismerésekből látom. S, hogy speciálisan mért lakom éppen Szentesen, arra csak azt mondhatom, hogy ez az a táj, mely leginkább és legegyetemesebben viseli magán a magyar fajiságot, a magyar táj jellegzetességeit" - vallotta egykor Koszta József, akit 1949-ben Budapesten gyógykezeltek, ott is halt meg. Most hazatérhet.

 

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!