koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-12-27. Megmenekült Koszta József háza Szentesen

2007-12-27. Megmenekült Koszta József háza Szentesen

Forrás: Délvilág

Felújíttatta a város Koszta József teljesen lepusztult lakóházát Szentesen, a Zrínyi utcában. A szentesiek jövő tavasszal tervezik újratemetni a Kossuth-díjas festőművészt, így a szertartásra érkező vendégek előtt nem kell majd szégyenkezniük, hogy hagyták lepusztulni azt a helyet, ahol élt és alkotott.


Siralmas állapotban volt Koszta József utolsó szentesi lakóhelye. Megírtuk korábban: a Zrínyi utca 2. szám alatti ház omladozó vakolata miatt már csak azért is szégyenkezhetnek a helybeliek, mert az 1949-ben elhunyt festőművész minden vagyonát – beleértve a képeit is – Szentesre hagyta. Halálának huszadik évfordulójára Szentes Város Tanácsa még olyan emléktáblát állíttatott a ház homlokzatára, amely azt tudatta: ott élt és alkotott a Kossuth-díjas, világhírű festőművész. Azóta viszont nem sokat törődtek azzal, hogy hullik a vakolat, sőt, annál még rosszabb is bekövetkezhet. Máig emlegetik tudniillik a lokálpatrióták Koszta József tanyáját, amellyel nem törődtek eléggé az illetékesek, és porrá égett. A városi lakóházát ez a veszély már nem fenyegeti.


A helybeli szolgáltató kft. szépen rendbe hozatta a Zrínyi utcai épületet. Döbrőssy Iván ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy négymillió forintot költöttek a renoválásra. Ebből az összegből teljesen felújították a tetőt, valamint a homlokzatot. Megóvták a pusztulástól a verandát is. Az udvarban pedig már hozzákezdtek a megsüllyedt téglaburkolat kijavításához. Ha az időjárás kedvezőre fordul, ezzel is végeznek a szakiparosok.

 

Közben megkezdődtek az előkészületek Koszta József földi maradványainak hazahozatala ügyében. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság már a polgármesteri hivatalba is megküldte a lapunkban korábban közölt hírt, miszerint az előző elutasító döntés után – az oldalági rokonok kérésére – mégiscsak kiadják Koszta hamvait a fővárosi Kerepesi temetőből. A festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik újra.

A háznál is koszorúznak majd

Mihály Béláné, a művelődési iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy a szertartást jövő tavaszra tervezik. Megelégedéssel nyugtázta: az alkalomra megújul a festőművész lakóháza. A Koszta hazahozatalát kezdeményező civil szervezetek képviseletében Széchenyiné Csergő Judit, az Együtt Szentesért Egyesület társelnöke úgy nyilatkozott: örül annak, hogy rendbe hozták a festőművész lakóházát, mert az újratemetéskor ott is koszorúznak majd.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!