koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2008-05-30. Gránitból lesz Koszta József díszsírhelye

2008-05-30. Gránitból lesz Koszta József díszsírhelye

Forrás: Délvilág

Őszre tervezik a szentesi Kálvária sírkertben az 1949 óta a fővárosi Kerepesi temetőben nyugvó Koszta József újratemetését. A budapesti illetékesek már hozzájárultak a festőművész földi maradványainak exhumálásához.


A hazahozatalt kezdeményező civilszervezetek továbbra is várják az adományokat, hogy a Kossuth-díjas alkotónak és feleségének méltó emléket állítsanak.

 

A brassói születésű Koszta József legjelentősebb alkotói korszakát Szentesen töltötte. A természetelvű festészet kiemelkedő alakja a korabeli dokumentumok szerint azt vallotta a Kurca-parti településről, hogy ez a táj volt éltetője és képeinek ihletője. Az 1949-ben elhunyt művész a budapesti Kerepesi temetőnek egy félreeső parcellájában nyugszik, míg felesége és múzsája, Szeifert Anna Szentesen, a Kálvária sírkertben. Az Együtt Szentesért Egyesület a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom Koszta-klubjával összefogva még tavaly kezdeményezte: hozassák haza a Kossuth-díjas festő földi maradványait, és Annuskájával helyezzék közös sírba.
A szándék megvalósítása azonban bonyodalmakkal járt. Megírtuk korábban: a Nemzeti Kegyeleti Bizottság tavaly tavasszal elutasította a szentesiek beadványát arra hivatkozva, hogy csak a család kérésére engedélyeznek újratemetést. A grémium titkára, Radnainé Fogarasi Katalin akkor azt nyilatkozta, hogy Koszta Józsefnek a nemzeti sírkertben van a helye. Lapunknak azonban sikerült megtalálnia a festőművész fővárosban élő hozzátartozóját, Koszta Erzsébetet, akinek a nagypapája és Koszta édesapja testvérek voltak. A polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője, Mihály Béláné mindent elkövetett azért, hogy a család támogató nyilatkozatát megszerezve kedvezően bírálja el a kegyeleti bizottság a szentesiek méltányossági kérelmét. Az elmúlt év végén meg is hozta a grémium a döntést, miszerint kiadja a festőművész földi maradványait. Érdeklődésünkre Mihály Béláné tegnap elmondta: a csongrádi művészházaspárt, Máté Istvánt és Lantos Györgyit kérték fel a világhírű alkotóhoz méltó síremlék elkészítésére. A Kálvária temető díszsírhelyét gránitból szeretnék kialakítani, és erre kerülne Koszta József bronzba öntött portrészobra. Az irodavezető úgy véli: az önkormányzat előteremti majd a síremlék elkészíttetésének költségeit. Őszre tervezik az újratemetést, amelyért szerinte a kezdeményezőt, az Együtt Szentesért Egyesületet illeti az elismerés.


Várják a felajánlásokat

Az Együtt Szentesért Egyesület társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit és a Koszta-klub vezetője, Lantos Imre lapunknak elmondta: örülnek, hogy a város vezetői és helyi vállalkozók segítik a tervük megvalósítását. Hálásak a magánszemélyeknek is, akik az egyesület e célra nyitott számlájára eddig mintegy 120 ezer forintot fizettek be Koszta József újratemetésére. Továbbra is köszönettel fogadják a felajánlásokat, mert az eddig befolyt pénz a Kerepesi temetőben az exhumálással járó kiadásokra lesz elegendő. Mindketten úgy vélik, hogy a sok huzavona után mégiscsak teljesülhet csaknem hat évtized után a festőművész végakarata, miszerint közös sírban nyugodhat feleségével.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!