koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1993. Ötven éve történt.

1993. Ötven éve történt.

Forrás: Városi Visszhang. 1993. II. évfolyam 4. szám. 3. oldal

Koszta festette Horty-kép históriája.

Bonczos Miklós doktor, a Csongrád-vármegyei főispánból lett államtitkár „elintézte” nekünk, hogy a Párizsi Világkiállításon nagydíjat nyert egyik Borbereki-Kovács szobrot, a „Magyar Földmunkást”-t Szentesen állítsák fel. Már évek óta ott magasodott a magabiztos ércalak a Polgári Leányiskola múzeumnak tervezett timpanonos oszlopsoros főhomlokzata előtt, ahogy azt az utókornak Fridrich János fotográfus kamerája megörökítette. Csak Kanász Nagy Sándor polgármesternek főtt a feje, hogyan és mivel elégítsék ki a szobrot adományozó állam kívánságát, miszerint Szentes város közönségének néhány éven belül egy másik rangos művészeti alkotást is finanszíroznia kell. Néhányszáz pengő már fel is halmozódott, de azt kézen-közön kifizették Kováts Károly festőművésznek, aki tíz nevezetes városképet meg is örökített ebből, hiszen nagyon-nagyon rá volt szorulva a pénzre…Csak éppen rangosnak nem volt mondható, hiszen Szentesen már akkor sem számított annak.


 

Kapóra jött hát K. Nagy polgármesternek az 1942. évi Miklós napon indult országos mozgalom: 1943-ban országszerte meg kell ünnepelni a Kormányzó, vitéz nagybányai Horty Miklós 75. születésnapját. A rendek már megtették a magukét, ugyanis törvényekbeiktatták, hogy 1943. június 18. (péntek) ünnepnap legyen. Kapóra jött, és még negyvenkettő decemberében maga a Polgármester indítványozta a „Tekintetes Képviselőtestület”-nek, hogy „valamelyik neves festőművésszel megfestetni a közgyűllési terem számára. ..a Főméltóságú Kormányzó Úr arcképét.” Így az évvégi pótköltségvetési igény egyik tétele lett ez a kétezer pengő, melyet megkifogásolni, sokallani vagy egyáltalán mérlegelni sem illett, csak elfogadni lehetett.

Egyhangúlag el is fogadták, és határozatban utasították magát a javaslattevő polgármestert, hogy ,, …kezdjen tárgyalást neves festőművészekkel, továbbá műértőkből állítson össze bizottságot.”

Hogy-hogy nem, a bizottságba bekerült a friss diplomás Tokácsli Lajos festőművész is, aki az elhangzott igazán rangos festőkről már tudta, tele vannak megrendelésekkel, Szentesen náluk bizony elkésett. Ezután merte csak elővezetni, mert bizony a városi potentátok között sokan nem tudták, hogy vagy harminc éve él itt kint a városon túli tanyán egy különös szerzet, Koszta József, aki zsinórban nyeri a festészeti kitüntetéseket, de csak tanyát, meg borjút, meg a cigányok putriját festi. De Tokácsli csak mondta, csak mondta, így a polgármester a főjegyzőjét bízta meg, próbáljon szót érteni az akkor már nyolcvankét éves várháti veteránnal, hiszen sürget az idő!

Még Vízkereszt előtt megjött a hirdetési bizonylat is, hogy a testület közszemlére tett határozata ellen senki nem szólalt fel, így hát a kis Koszta fogta magát, Pesten termett, és felállította az állványát a Kormányzó „házfestőjének” László Fülöpnek életnagyságú vászna előtt, és másolni kezdett. De mivel egy kicsit még mindig kételkedett, hát írt egy szép levelet:

„Igen tisztelt Polgármester Úr!
A Kormányzó Úr Képének megfestéséhez minden lehetőséget itt megszereztem és azonnal is hozzá kezdhetnék a munkához…Hogy idő ne menjen veszendőbe, itt vállalom, hogy a képet egy hónap leforgása alatt elkészítem tehetségem szerint legjobban…hasonlóságban és megjelenésében a kép imponáló lesz. A főjegyző úrral megbeszélt nagyságban az arckép ára 2000 P … ha azomban úgy gondolják, hogy az alak tetőtöl talpig legyen, akkor az ára 2800 P … a képet azonnal festeni kezdem, t. i. szállodában lakom, és feleslegesen nem szeretném az időt veszíteni … ha a kép nem felelne meg a várakozásnak, nem kell átvenni, előleget nem kérek…
Koszta József
Budapest, Britannia szálloda.”

Mire a kép készen lett, a megbízás is megérkezett, ami a festésen kívűl kiterjedt a megfelelő ráma beszerzésére is. A „Magyar Vasárnap” fotóriportere, amikor negyvenhárom márciusában a várháti tanyájában lefényképezte a Kormányzót „éppen festő” mestert, a háttérbe bele is komponálta a csillogó gyöngydudoros aranykeretet. Koszta is nagyon büszke volt rá: egyetlen képének sem volt eddig ilyen drága kerete.

Az ünnepi közgyűlésen pedig már ott lógott a Horty-kép a városháza nagy tanácstermében – a főhelyen, ahogy illik. Azután úgy ahogy ott termett, el is tünt észrevétlen. Nem írtak róla se az újságok, nem beszélt róla senki. Dr Kálmán Dezső néhai múzeumbarátunktól tudjuk, hogy baj volt a képpel! Koszta mester ugyanis szépen megfestette az egykori osztrák-magyar flotta főparancsnokának díszruhájában, valamennyi kitüntetésével, csupán az arc részletein nem tudta türtőztetni „alföldi kolorista” ecstjét, és egy kis életteli cinóber-pirost csempészett a Főméltóságú Úr orrára … úgy hogy aki ránézett a többi vértelen hatalmasság festett képének sorában Hortyra, menten a borvirágos orra tűnt fel rajta.

A kép nem került múzeumba a többi király és polgármester képével együtt, még átlőtt fejjel vagy beszakított vászonnal se, ahogy a „nép haragja” megkívánta. Halász Szabó Sándor fiatal szentesi festőművész talált rá az egyik felére: ponyva helyett használta egy kofa a főtéri zöldségpiacon. Festett felével a sáros kövezet felé, egészséges, erős vásznával meg a krumplik alatt feküdt. Ez tűnt fel a fiatal művésznek, ugyanis akkoriban nem lehetett festőknek való vásznat kapni. Meg is vette a Kormányzó képének felét, és idővel talán ki is vitte magával Svédországba, ahová költözött.

Most ezt a kis történetet küldjük a képé után Halász Szabó Sándornak, akinek éppen tavaly volt hazai életműtárlata a pesti Vigadó-Galériába ”-ha netán megvan még az a kis darab Koszta-vászon, ugyan küldje már haza szeptemberben, amikor a Kormányzó hamvai is hazatérnek végre.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!