koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1995-02-11. Mi lesz veled Koszta tanya?

1995-02-11. Mi lesz veled Koszta tanya?

Forrás: Szentesi Élet, 1995-02-11

A magát kacéran mutogató Kucori gát északi irányban elhagyva a hajdani csordajárás felé haladva egy négyöles földút kanyarodik jobbra. Ide nem messze a tágas látóhatárban süppedve árván ácsorog a Koszta tanya. Vagyis márcsak a volt épület, kút maradványa. A tanya elsorvadt, kiégett - mint emlékhely, mint örökség – nem kellett a mának.


Az épület múltját bemutatva adózunk az egykori gazdának a szentesi Kosztának. Íme. Egyébként Kuti Feri bácsi egykori felesbérlő elmesélése alapján tudom lentieket: - Úgy esett, hogy amikor Vekerháton Piti Mariska néni féle birtokot szétmérték ott kapott Koszta művész úr tizenöt hold földet. Több évi keresete futotta ki a tanya árát, melynek kemény derekú akácok és hajlós ágú szomorú fűzfák ölelték körbe az udvarát. Az istálló egyik végében állt a műterem, míg az épület másik felében jószágok laktak. A műterem féltett kincse volt a művész úrnak. Nem engedet be senkit oda és nem is beszélt senkinek sem róla. Egyébként él az ismerősök emlékezetében máig is a Koszta. Valamint a türelmetlen, izgága jelzők is megmaradtak rajta.

Feri bácsi mondta, hogy a művész úr soha nem tudta eldönteni, hogy Annuska a felesége, és a fogadott napszámosok, hogyan dolgoznak a földeken? Jól-e vagy csak éppen eltelik rajtuk a nap? Tőle – mármint Feri bácsitól kérdezgette: ezt miként, és azt hogyan? Koszta József a színek, fények harmóniájában élte át a paraszti élet verejtékkel átitatott különös mivoltát. Szántó- vető ember Vekerháton, aratók Felsőréten és így tovább. A magas művészet leges csúcsára emelte az itteni tájat, benne a munkát…

A Koszta tanyára visszatérve, egy kőműves foglalkozású egyén kapta az illetékes hivataltól évekkel ezelőtt meghatározott időre bérbe. Közben a tanya körül lévő terület „átszállt” az árpád Szövetkezet tulajdonába. Majd a földkárpótlási „játék” meghagyta a földet, tanyástól az úgynevezett „kivett” földek kategóriájában. Így sem a tanyára, sem az alatta lévő egy hold földre nem licitálhatott senki. Vagyis hiába a rendszerváltás, hiába a földkárpótlás a tanya körül megállt az élet, arathatott tovább az enyészet. Az idő vasfogai rágták a tetőt, a falakat. A művész úr egykori „műterméből” semmi sem maradt…

S egyik hideg januári végi napon, a rogyadozó tanyában lévő égő kályhából kipattant szikra, az addigi vajúdást megoldotta. A tűz hatására elszenesedett a födémszerkezet. Így könnyebben és hamarabb bekövetkezik a végleges pusztulás. Nincs közöttünk olyan aki megmenthetné – aki meg tudná menteni – a szentesi Koszta tanyát.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!