koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1998-09-18. Koszta-képek restaurálása

1998-09-18. Koszta-képek restaurálása

Forrás: Szentesi Élet 1998-09-18

Nyolc, Koszta József által festett képet restaurál a ligeti múzeumban Szabó Tamás, a megyei múzeum fõrestaurátora. Megbízását Vörös Gabriellától és Dömötör Jánostól kapta, körülbelül három, de valószínûleg több napot is tölt Szentesen ezzel a munkával.


 Szabó Tamás kezét és hozzáértését dicséri Szegeden a Hõsök kapujának mûvészi rekonstrukciója, valamint az a két nagyméretû festmény restaurálása, amelyek Kossuth Lajost és Széchenyi István ábrázolják, és amelyeket a közelmúltban helyeztek vissza eredeti helyére, a szegedi közgyûlés termébe.Szabó Tamás elmondta, helyesli, hogy nem Szegedre szállították el a képeket: ott ugyan optimális technikai feltételekkel ellátott mûhelyben tudná a képek állapotát javítani, azonban Kosztát ma már félteni kell attól, hogy illetéktelenek kezébe kerül, vagyis ellopják, s a szállítás gyakorlatilag sem kedvez a képek állagának, amelyen pedig van javítanivaló. Vészhelyzetben nincsenek a festmények, de rászorulnak a restaurálásra: négyzetcentiméternyi felületeken pörgött le a festék, a penészesedéstõl, gombásodástól is meg kell õket menteni, s nem elhanyagolható a képkeretek javítási munkája sem. Lapunk munkatársa a helyszínen megtudta azt is, hogy immár megfelelõ klimatikus viszonyok között "tárolják" és állítják ki Koszta József képeit a múzeumban, egyenletes a hõmérséklet és a levegõ páratartalma. Vörös Gabriella, a megyei múzeum igazgatója (vendéglátóként) ezen az estén sem engedte el a betérõt olyan ajándék nélkül, amely szorosan kapcsolódik a Koszta József Múzeumhoz, s a múzeum történetéhez. A kiadványban olvasható, hogy mikor és milyen körülmények között jutott hozzá Szentes város az Alföld festõjének nagy értéket képezõ mûveihez: legelõször 1958-ban, amikor az örökösök könynyedén, egyszerû üzleti tárgyalás után adták el a városnak a képeket, amelyeket az a múzeumnak adományozott, 29 képet. Az eltelt idõben aztán gyarapodott a festmények száma. Koszta József ma keresett a mûvészeti piacon, aki ma Koszta-képet birtokol, az jelentõs vásárlási erõre számíthat. Életében nem számított érdemesnek Koszta, annál inkább azzá volt halála után.< p>

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    &#8222;Evil will never be countered while good men do nothing.&#8220;    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!