koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1998-09-25. Koszta utolsó fotósa

1998-09-25. Koszta utolsó fotósa

Forrás: Szentesi Élet 1998-09-25

Ha Fridrich János nem lett volna, Kosztának sem lett volna fotósa. Közismert tény, hogy a fényíró mester már-már erõszakos következetessége folytán Kosztáról nemcsak a mûtermében, vagy a tájba állított médiumával, Annuskával készültek pótolhatatlan értékû fekete-fehér felvételek, hanem a mûteremfal állandóan változó házitárlatáról, és az eladásra került festményekrõl is egyaránt.


 Mégis más tette fel a koronáját ennek a fél évszázados Koszta-fényírásnak. A napokban Kass János Galériájában ünnepelte meg a közönség Gink Károly fotómûvész hatvanhat portréját. Többek közt Bernáth Aurél, Berény Róbert, Déry Tibor, Illyés Gyula, Nagy László, Keresztury Dezsõ, Szabó Lõrinc "pózos" portréi között kivételes érvényû Koszta Józsefé. A Mester pokróccal bélelt karosszékben maga elé mered, befelé néz, emlékeit idézi, miközben mesterségbeli attributumai, a paletta, ecsetek, és egy ismert képe hever a lábánál."Gondolatban fest" -, ahogy azt Bényi László megírta róla. Annuskát februárban eltemették, de õ arról sem vett tudomást. A kis cselédet is elverték a Zrínyi utcai lakásból a háziak, hisz Koszta bármikor meghalhat, és akkor nem kell tanu! Nem kell tanu semmire, hisz ott vannak a képek, és a Mester már évek óta nem fizet a gyógykezeléséret. Nem fizet a lakásért. Nem fizet még azért a kevés kis levesért sem, amit még le tud nyelni. Bóka küldte a fiatal fotóst - alig 25 éves -, hogy a Csillagban megjelenõ cikkéhez portrét is készítsen Kosztáról. Magavezette gépkocsival érkezett a fotós, de a tavaszi sárban nem tudott bejönni az utcába, kint hagyta a fõutcán. Kosztát ágyban találta. Hetek óta nem kelt már föl. Amíg a fotós visszament a kocsihoz az állványért, a lánmpákért, meg még amivel dolgozott, Koszta fehér inget vett elõ - ezt még Annuska vasalta -, és a megerõltetõ öltözködés után a karosszékbe ült. Abban akár el is szundíthat majd újra.Hersegõ fehér tavaszi fény áradt a szobába a kora-délutáni utca felõl. Elég volt két oldalról egy kicsit deríteni, és szembõl egy élfénnyel kiemelni az õsz haját. Kezébe adták a palettát az ecsetekkel - már öt éve nem forgatta egyiket se. Lábához tették az egyik deklijét, és a fiatal ember beszélni kezdett. Elõször észre sem vette, hogy a médiumnak kicsit elõre bukott a feje. De amikor élesre állította a Rollijában a képet, már látta, hogy nem beszélhet. Most cselekedni kell, a Mester elszundított...Hamar elkészült vele. - Felköltse? - Ne költse? Pedig de szívesen alkudna egy képre? Minden esetre Ortutaynak szólni fog, hogyha hazaér, mert a Mesternek nincsen senkije, alig tud a körötte beszûkült világról. Volt ugyan egy bögreféle az éjjeli szekrényén. De ki tudja holnap megtöltik-e? Lejegyezte: (RG)

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!