koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1981-1990
1981-1990 : 1983. Festészeti életünk a milleneumtól az első világháborúig

1983. Festészeti életünk a milleneumtól az első világháborúig

Forrás: Corvina Kiadó 1983 (84-86)

Parasztok közt.

{…} Sok festőt érdekelte a falu, a tanya népének élete, Tornyai János egész munkássága idevág. Feszty Árpád még könyet is írt. Az én parasztjaim címmel 1897-ben. Koszta József ugyan városi ember volt, de leginkább az Alföld parasztjai között bolyongott, s végül tanyás gazda lett maga is.


{…}

Feszty korszakunkban sokáig élt olyan körben, amelyet Budapesten elit társaságnak neveznek. Nyolc évvel fiatalabb kollégája, Koszta József ilyen társaságot csak a képes családi folyóiratok riportképein láthatott. Tudásának javát, művészi szemléletét Nagybányának köszönte. Ámde ezt a fajta tudást akkoriban nem lehetett pengő pénzre váltani. Így hát jó ideig észrevétlenül és nincstelenül vándorolgatott az Alföld városaiban s falvaiban. Egyik képe, a Hazatérés című végre hozzásegítette egy jelentékeny összeghez, a Műbarátok ösztöndíjához 1897-ben. Ezzel a képpel kezdte meg korszakunkban munkálkodását. Néhány év múlva kiállította a mezőn című képét, ezzel elnyerte a római ösztöndíjat, amellyel a római Fraknói házba telepedhetett (1905). Ekkor látott először valamit a Dél világából, s először került szemtől szembe a reneszánsz legnagyobb mestereinek műveivel. Öt év múlva állította ki a mezei munkásokat s elnyerte velük a Rökk Szilárd-díjat. Egyelőre ezek voltak legnagyobb sikerei, s egyben megmentették az éhenhalástól. Mert magánemberként nem nagyon kapkodtak Koszta képek után.

A helyzet később alaposan megváltozott, de csak korszakunk után, miután a nagybányai mesterek az effajta művészet számára is lehetővé tették az érdeklődést. Megállapíthatjuk azt is, hogy Koszta stílusa bizonyos változáson ment át, ami a laikus számára hatásosabbá tette a képeit: erős kontraszként törik át a sötét színekben villogó fények. Ilyesmiről azonban egyelőre szó sincs. A legnagyobb ellentétét egyelőre abból adóik, hogy parasztalakjai sötéten válnak el a háttér levegőegétől. Koszta azonban már érezteti festésének egyik sajátoságát: alakjai komor erővel magaslanak a látóhatár fölé, árnyékos alakjuk sötét tónusa most még szinte elfojtja a lokális színeket. Innen e korabeli képeinek komor hangoltsága.

Így aztán az ő parasztjai csöppet sem hasonlítanak a Népszínház cifra parasztjaihoz, akiket olyan nagyon kedvelt a közönség, ellenben éreztették a nézővel, hogy itt egy kemény kéz mutatja be egy kemény élet sorsát. Az utóbbit ebben a korszakban annál közvetlenebbül éreztethette, mert egyelőre ilyen volt a saját sorsa is. Így csendül össze a kép a szerzőjével, a paraszti élet a művészi élettel, tárgy és stílis összhangba került. Hozzá járult ehhez saját lelki alkata, amely komoly hangoltságú. Senki nem látta nevetni, talán mosolyogni sem. Hajlamos volt az ingerlékenységre, hamar kész volt nála a bosszankodás, ha valami nem ment úgy, ahogy akarta. Nembarátkozott. Ilyenformán lelki élete is örömtelen volt, egy szenvedélyt érzett magában: a festést. És a sors volt hozzá olyan kegyes, hogy késő öregkoráig élhetett ennek a szenvedélynek.
{…}

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!