koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1981-1990
1981-1990 : 1988. Vásárhelyi festők

1988. Vásárhelyi festők

Forrás:Corvina. 1988 (61, 154)

Bodnár Éva: Tornyai János

{…} A vásárhelyiekhez igen közel élő nagy alföldi festő, Koszta József Szentes környéki képei már Tornyai felfogásától egészen eltérő tájlátást mutat. Koszta nem a táj végtelenségét fejezi ki. Képeinek tárgyát inkább a kisebb tájkivágások, kisebb részletek alkotják.


A kis területre sűrített szenvedélyes festői kifejezés nála is a feszültséget fokozza. Nem a széles horizontú síkságot örökítette meg, hanem a falurészleteket, a tanyákat, gyakran a mezőn dolgozó embereket vagy a parasztkertek virágait. Tájképeinek rendkívül erős színkontrasztját: a sötét ultramarin kék és a szinte valószínűtlenül fehéren csillogó házak sokszor harsogó színorgiája is idegenek tornyai palettájától. Ismerték és becsülték egymást. Tornyai is többször ellátogatott Kosztához és viszont, de művészetükben nem hatottak egymásra.
{…}

Farkas Zoltán: Az Alföld festői (154. oldal) (Nemzeti Újság, 1943. márc. 7.)

{…}
Egy ideig ezen a vidéken dolgozott Rudnay Gyula, a nagy felvidéki magyar álomlátó is. De az alföldi tájnak csak azokat az elemeit ragadta ki, amelyeket hozzáformálhatott különösen átalakító képletéhez. Koszta József, a másik kitűnő tagja a Csongrád megyei festészetnek, akármennyire távolodott is a közvetlen optikai képtől, mégis többet ismer az Alföld lelkéből, mint Rudnay. Pedig első pillanatra talán még távolabb állónak látszik. Ismerjük festményeit, ezeket a harsogó színorgiákat, amelyekben sötéten égő színek tombolnak, mély ultramarinkék, égő vörösek, felsíró fehérektől megszakítottan. Ilyen kék nincsen sehol az Alföldön, ilyen sárgák, ilyen fehérek, ilyen vörösek sincsenek. De ott élnek a nép díszítő képzeletében és Koszta ezzel a díszítő képzelettel festi tájait, vagy alakos képeit. Éreznünk kell, hogy ezt a viharzó színskálát az Alföld forrósága érlelte ki: Koszta festményei megrészegült látomások az Alföld színességéről. Van bennük valami egészen különös keleti vonás. Koszta Kelet népe településének, az Alföldnek egyik legeredetibb művésze.
{…}

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!