koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1946-03-27. Koszta József új képét festi a szentesi gyermekkórház javára.

1946-03-27. Koszta József új képét festi a szentesi gyermekkórház javára.

Forrás: Magyar Alföld, 1946-03-27 (2-oldal)
Írta: ismeretlen

Öregúr lépeget a Kossuth-utcán, kabátja kigombolva, élvezi az aranyos, melegítő napfényt, fel-felpillant az égre, végigsimogatja a makulátlan kékséget. Sokan köszönnek neki, barátságosan, szerényen, szinte alázatosan fogadja az üdvözléseket.

Az öregúr európai hírű festőművész, korunk festészetének egyik legkiemelkedőbb alakja. Koszta József festőművész Brassóban született, a Képzőművészeti Főiskolán, majd Münchenben, később Benczur Gyula budapesti mesteriskolájában tanult s ekkor állította ki első képét s egy történelmi kompozícióját, amellyel elnyerte a Fraknói-díjat. Egy ideig az Alföld tanyái közt festegetett, majd Rómába ment s ott dolgozott. Egy párisi útja után Szentesen telepedett le (1907) s itt festette erős kontrasztos, érdekes megvilágítási ellentétekre épített tájképeit, amelyeket gyűjteményesen Budapesten állított ki s velük egy csapásra festőink első sorába került. Párisi és római kiállításain aranyérmekkel tüntették ki. Koszta József most ismét visszatért Szentesre, ahol negyven évvel ezelőtt leggyönyörűbb képeit festette. És ismét dolgozik. Az épülő gyermekkórház javára festi új képét, melynek témáját a paraszti életből meríti.

Meglátogattuk otthonában. Szobájának bútorzata egyszerű. Fekvőhelye fehérre lakkozott vaságy. Az ablaknál befeléfordított vásznak, a párkányon maroknyi ecset. Hellyel kínál és azonnal a készülő képről beszél. Dolgozik minden gondolat a készülő mű körül forog. Lelkesíti a cél: dolgozni, alkotni a gyermekért, épülő demokráciánk jövő zálogáért! Szó-szoros értelmében vett interjút nem ad. Önmagáról nem beszél.

Felesége mondja el, hogy a mester majdnem valamennyi képének témáját a dolgozó nép életéből merítette. (A mezőn, Kukoricatörés, Tányértisztogató, Dinnyevásár stb.)

Búcsúzunk s a mester pártkönyvecskét mutat: Azért nem vagyok remete, még politizálok is.

Kikísér a kapuig. Aranyos, melegítő napfény árad, makulátlan kékben tükrözik az ég, a mester, korunk egyik legnagyobb festője, barátságosan, szerényen szorít kezet és mi kilépünk a kapun, vissza a szürke hétköznapokba.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!