koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1947-12-05. Koszta József: „Bízom a magyar népben, mert a legmostohább körülmények között is harcolt a szabadságért”

1947-12-05. Koszta József: „Bízom a magyar népben, mert a legmostohább körülmények között is harcolt a szabadságért”

Forrás: Szentesi Magyar Alföld 1947-12-05 (3-oldal)
Írta: V. J.

A magyar képzőművészet világhíressége, Szentes büszkesége, Koszta József festőművész. Hazatérők, Kukoricatörők, Kaszáló leány, Fehér házak és ezenkívül még egész sereg világhírű kép alkotója. A világ nagyvárosait bejárva, learatva a legnagyobb művészeti kitüntetéseket, Szentesre, a Magyar Alföld legjellegzetesebb határában tért meg. Közel négy évtizede él közöttünk. Nem tud elszakadni legnagyobb sikereinek képmásától az alföldi szép nagy rónaságtól.

Maga mesélte el, hányszor szökött meg a híresnél-híresebb külföldi festőiskolákból, mert nem bírta az ott bevezetett művészi korlátozásokat. Mestere legnagyobb elképedésére otthagyta a világhírű Benczúr-iskolát is, mert soknak találta a korlátot, amit művészete szabad kibontakozása elé raktak.

Az elnyomás esztendeiben senki sem szenvedett többet, mint Koszta József. Szabadság utáni vágyakozása glorifikálja az utóbbi harminc esztendőben készült hatalmas vásznait.

A szabadság utáni vágyakozásának megnyilvánulása volt az is, hogy a felszabadulás első napjaiban belépett a magyar fizikai és szellemi dolgozók nagy pártjába, a Magyar Kommunista Pártba és azóta is lelkesen áll ki a párt minden megmozdulása mellé.
- Nagyon elkeserít - mondotta az agg mester -, hogy korom miatt nem tudok kiállni a pódiumra, és nem tudom tanítani ezt a nemzedéket a demokrácia minél nagyobb tiszteletére és szeretetére. Mert a demokrácia nagyon nagydolog. Én olybá veszem, mint egy nagy ajándékot, mitől csak életem árán foszthatnának meg. Amennyire szeretem a demokráciát, a szabadságot, olyannyira gyűlölöm azokat, akik ellen törnek.

- Én bízom a magyar népben. Tudom és valamennyiőnknek tudni kellene, hogy egyetlen más nép nem harcolt annyit a szabadságáért, mint a magyar. Különös értéket ad ennek a harcnak az, hogy a legtöbbször sivár körülmények között, kilátástalanul harcolt a magyarság, a szabadságért, de harcolt, mert tudta, hogy nem élhet nélküle.

Erdei Mihály nemzetgyűlési képviselő közbelépésére 10 ezer forintot küldött Koszta Józsefnek a Nemzeti Színház Baráti Köre. Major Tamás igazgató a következő sorok kíséretében juttatta el ezt a pénzt a művésznek:

„Kedves Művész úr, kedves Elvtárs!
A Nemzeti Színház Baráti Köre nevében szeretettel küldöm a nagy művésznek ezt a csekélységet, melyet Erdei elvtárs visz magával. Úgy érezzük, hogy nekünk színészeknek, akik már megtaláltuk az összeköttetést a dolgozók tömegével, kötelességünk
– ha ilyen szerény formában is – támogatni az ilyen nagy és éppen ezért visszavonuló festőművészt.
A viszontlátás reményében sokszor üdvözlöm, ha lejutunk Szentesre, meglátogatjuk. Szabadság. Major Tamás.”

- Nem az ezer forintnak örülünk – mondotta a művész felesége -, hanem annak, hogy ez a szegény elpusztított ország, amelynek nemzedékek elpusztított értékeit kell újjáépíteni, ez gondol ránk szeretettel.

- Igaza van a feleségemnek – mondotta a művész. – Jobban örülök ennek a megmlékezésnek mintha az elmúlt rendszer Szentest íratta volna a nevemre.

Koszta József, akinek művészeténél csak a hazafiassága erősebb, így beszél ademokráciáról.

Az Országos Művészeti Tanács elhatározta, hogy Koszta József világhírű képeiből és más híres festők műveivel egyetemben a közeli jövőben kiállítást rendez Budapesten. Koszta Józsefnek egyetlen egy vágya van, mégpedig az, képeiből Szentesen rendezhessen kiállítást.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!