koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1948-03-15. Városunk nagy fia, Koszta József festőművész

1948-03-15. Városunk nagy fia, Koszta József festőművész

Forrás: Szentesi Magyar Alföld, 1948-03-15. (2. oldal)
Írta: ismeretlen

Néhány hónappal ezelőtt a magyar dolgozók társadalmának teljes megelégedésére a Magyar Kommunista Párt parlamenti csoportja javaslatot terjesztett be a magyar dolgozók legjavát jutalmazzák Kossuth-díj megalapítása érdekében. Az országgyűlés többsége egyhangú lelkesedéssel fogadta el a javaslatot és az törvényerőre emelkedett.
Az elmúlt hetekben összeült a Kossuth-díj kúriája és megállapították, kik érdemesek arra, hogy ezzel a nagyjelentőségű díjjal jutalmazzák őket. Örömmel vettük tudomásul, hogy Szentes várost is megtiszteltetés érte.
Koszta Józsefet, a világhírű magyar festőművészt is kitüntették a Kossuth-díjjal. Ortutay Gyula kultuszminiszter táviratban értesítette Koszta Józsefet a megtiszteltetésről. A távirattal egyidejűen a következő levelet kapta a művész:

„A Magyar Köztársaság Elnöke. Elnöki hivatalának főnöke. A Köztársasági Elnök úr folyó hó 15-én délután 3 órakor a Köztársaság Háza márványtermében ünnepélyes keretek között osztja ki a Kssuth-díjakat. Erre az alkalomra a Köztársasági Elnök úr megbízásából tisztelettel meghívom.
Budapest, 1948. évi márc. 10-én Mihályfi miniszter.”

Koszta József betegsége miatt nem jelenhet meg az ünnepségen. Felesége viszi el a művész levelét a Köztársasági Elnöknek. A levél következőképpen szól:

Tildy Zoltán úrnak.
a Magyar Köztársaság Elnökének.
Budapest.

Köztársasági Elnök úr!

Boldog örömmel vettem Köztársasági Elnök úr értesítését, amely szerint engem a Kossuth-díjjal kitüntetettek névsorába felvenni szíveskedtek. Mondanom sem kell, hogy ez a kitüntetés sokkal több számomra, mint azok a kitüntetések, amelyet az elmúlt hosszú évtizedek során külföldön és Magyarországon osztályrészemül jutottak. Azért tartom többnek ezt a magas kitüntetést, mert ezt nem a kiváltságos osztályok képviselőit, hanem a demokrácia szuverén hatalmától, a Néptől, az én magyar dolgozó társaimtól kaptam. A Köztársasági Elnök úrhoz intézett köszönetemmel egyidejűen hálás köszönetemet fejezem ki Pártomnak, a Magyar Kommunista Pártnak azért, mert javaslatával lehetővé tette a Kossuth-díj alapítását.
Nagyon sajnálom, hogy egyrészt hajlott korom, másrészt egészségállapotom miatt nem jelenhetek meg személyesen életemnek ezen a legnagyobb ünnepén. Képviseletemben hűséges élettársam teszi tiszteletét.
Fogadja Köztársasági Elnök úr és a magyar nép hálás köszönetem megnyilvánulását és vagyok igaz híve Koszta József festőművész.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!