koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1948-09-18. Beszámoló két nagy művész szentesi találkozásáról

1948-09-18. Beszámoló két nagy művész szentesi találkozásáról

Forrás: Szentesi Magyar Alföld. 1948-09-18. (2. oldal)
Írta: V. J.

Csorba Géza, a mai szobrászművész generáció egyik legjelentősebb tagja, az annakidején sok vihart látott Kerepesi-temető Ady szobor zseniális alkotója Szentesen járt, hogy a Művészeti Tanács megbízásából tárgyaljon a város vezetőségével a Petőfi szobor elkészítéséről.

A művész megkért bennünket, hogy kísérjük el világhírű művésztársához, Koszta Józsefhez. Kívánságának eleget tettünk.

Útban a Mester Zrinyi utcai lakása felé elbeszélgettünk Csorba Gézával azokról az időkről, amelyek keretében a nagy Ady szobor vita lezajlott Budapesten.

- A vita – mondotta Csorba Géza – tulajdonképpen nem a művészek között volt, a világnézetek ütköztek meg ebben a kérdésben. 1937 tavaszán, amikor az Ady emlékszobrot megalkottam, a reakciós körök felhördültek. Látták, hogy munkámmal a forradalmár Ady-t hívtam életre, azt az Ady Endrét, akitől úgy féltek, mint a tüzes pokoltól. Ezek a körök kezdeményezték a vitát, de hála az igazi művészek vitánfelüli demokratikus gondolkodásának, sikerült a tervem elfogadtatása. Az Ady szobrom ott áll a Kerepesi temetőben és hirdeti az érmidszenti parasztivadék zsenialitását.

Kosztáékhoz megérkezve, az udvaron a Művész feleségével találkoztunk. Megkérdeztük tőle, ismeri-e Csorba Gézát
- Hogyne ismerném – mondotta felcsillanó szemekkel. - Jól emlékszem arra a márciusi napra. 1937-ben, mikor én mit sem tudtam az országos vitáról, az uram kivitt a Kerepesi temetőbe és messziről rámutatott egy frissenkészült szoborra.
- Na, Annuska, megtudnád-e azt mondani, kit ábrázol ez a szobor?
- Csaknem sírva fakadtam meghatottságomban. Az első pillantásra felismertem a nagy magyar költőt, abból a gondolatból, amit a szobor kifejezett. Ez Ady – mondottam – ilyen szobrot csak Adyról lehet csinálni a forradalmár Ady-ról. Az uram megveregette a vállamat és így válaszolt.
- Igazad van, ez a szobor Ady Endrének a szobra és ez a szobor ugy van megalkotva, ahogy egy igazi művész elképzelheti a nagy költőt. Ez valóban a forradalmár Ady szobra.

Nem lehet meghatódás nélkül gondolni a két művész találkozásának pillanatára. Régi jóbarátok voltak, hosszú esztendőkön keresztül együtt ültek délutánonként a Japán kávéház különasztalánál és beszélgettek arról a szebb magyar jövendőről, amely most jutott osztályrészükül.

Az agg művész elébejött a nálánál több mint harminc esztendővel fiatalabb művésztársának s testvériesen megcsókolták egymást. Néhány percig egyik sem tudott szóhoz jutni a meghatottságtól. Peregtek a szavak, peregtek az újra felforrósodott gondolatok: Emlékszel! Jóskám? Emlékszel! Gézám?

Egy óráig beszélgettek a réglátott barátok és mikor eljöttünk, a 87 esztendős Koszta József a beszélgetéstől kimerülten már nem állott fel, hanem megkérte barátját, hajoljon le hozzá, hogy megcsókolhassa.

Koszta elvtárs nem mondotta, de okos művészszemében ott volt a gondolat: Talán sohsem látjuk egymást.

Mi reméljük, hogy elvtársunk, a világhírű festőművész, még egész sor művészi alkotással fogja megörvendeztetni a dolgozók világát.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!