koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2005-05-04. Az idén tovább reped Koszta József szentesi háza

2005-05-04. Az idén tovább reped Koszta József szentesi háza

Forrás: Délvilág

Megkopott az emléktábla is

Az alföldi festészet európai hírű szentesi képviselőjének, Koszta Józsefnek a házával méltatlanul bánnak az utódok. A potyogó vakolat kijavíttatására az idén sem lesz pénze az önkormányzatnak. A műtörténész szerint le kellene venni az emléktáblát is az épületről.


Stílszerűen akár piros muskátlik is lehetnének az ablakban, mert szerette ecsetjére tűzni ezeket a virágokat a természetelvű festészet kiemelkedő alakja, Koszta József. Ehelyett szemetes, bűzös a szentesi Zrínyi utca 2. szám alatti ház előtti árok, a fehér falról meg potyog a vakolat. A városi könyvtár palotának is beillő, felújított épületével összehasonlítva még inkább látszik a közvetlenül mögötte lévő egykori Koszta-ház elhanyagoltsága. Pedig a festőóriás emlékére még táblát helyezett el 1969-ben a városi tanács a felirattal: „Ebben a házban élte utolsó éveit Koszta József (1861–1949), az Alföld nagy festője". Előtte most gesztenyefa virágzik, a kapun belül meg az orgonabokor.

Benkő Pálné hat éve költözött az egyik udvari lakásba. Neki még a nyitott verandája is lambériás. Az önmagát cigánynak emlegető asszony rendben tartja a lakását, az előtte lévő udvari résszel együtt. Azt mondja, hogy szégyell az utcára kimenni, mert azt gondolják az emberek, azért olyan lepusztult Koszta József egykori lakóháza, mert romák laknak benne. Egyébként négy család él most ott, Mihály Ilona leghátul, a valahai melléképületben.

Szerinte a város kellős közepén borzasztó látvány, főleg a romos zsinagógából szépen rendbe hozott könyvtár mögött. A két asszony állítja: ők eleget tesznek bérlői kötelezettségüknek, a lakásokat belül karbantartják. Úgy tudják, a homlokzatot a tulajdonosnak kellene tataroznia. De potyognak a nagykapu tetejéről a cserepek is, amelyek nemcsak a ház lakóira jelentenek veszélyt, hanem a járókelőkre is.

Az önkormányzat tulajdonában van Koszta József egykori lakóépülete. A városi szolgáltató kft. ügyvezetője, Döbrőssy Iván lapunk érdeklődésére azt nyilatkozta: az idei tervekben nem szerepel a Zrínyi utca 2. szám alatti ház felújítása, mert elviszi a pénzt a csatornázás az önkormányzati épületeknél. Azt ellenben nem vitatja, hogy rendbe kellene hozni Koszta József utolsó városi házát. A Tájak, korok, múzeumok nevű egyesület Koszta-klubjának szentesi vezetője, Lantos Imre megítélése szerint a rajta lévő tábla is eléggé kopottas. A klubvezető azt is hozzátette, hogy a Koszta-ház melletti „műintézmény" sem patinás.

Koszta József életének és munkásságának jó ismerője a hódmezővásárhelyi múzeum nyugalmazott igazgatója, dr. Dömötör János művészettörténész. Ő írta a szentesi Koszta József Múzeum névadójának festészetét bemutató tárlatvezető kiadványt, és ő avatta fel annak idején a Zrínyi utcai ház közelében a Kosztának emléket állító mellszobrot. A szakember azt állítja, hogy Koszta József a legjelentősebb alakja Szentesnek. Ezért a legelemibb dolog, hogy ha táblát helyeztek el az egykori lakóházán, akkor tartsák is rendben. Mint fogalmazott: méltatlan a festőművész emlékéhez az omladozó vakolat. Dömötör János azt javasolta érdeklődésünkre, hogy le kell venni a táblát, amennyiben nem tudják felújítani az épületet.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia