koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2005-11-07. Őrzik a híres szentesiek emlélét

2005-11-07. Őrzik a híres szentesiek emlélét

Forrás: Délvilág

A pesti Fiumei úti temetőben nyugszanak

Felújíttatta az önkormányzat Szentes jeles személyiségeinek sírját a fővárosi Fiumei úti temetőben. A város ily módon is őrzi Horváth Mihály, Tóth József és Koszta József emlékét.


Évekkel ezelőtt határozta el a szentesi önkormányzat, hogy rendbe hozatja a település neves szülötteinek síremlékét a fővárosban. A Fiumei úti temetőben már korábban felújították a Kurca-parti településen 1809-ben született kiemelkedő történetíró, csanádi püspök és a Szemere-kormány vallás- és közoktatásügyi miniszterének, Horváth Mihálynak a nyughelyét. Kora kiemelkedő jeles személyiségének a nevét a helyi gimnázium és egy utca is őrzi szülővárosában.

Ugyancsak a Fiumei úti temetőben nyugszik az alföldi festészet meghatározó alakja, Koszta József is. Bár ő Brassóban született, de három évtizeden át a Szentes határában lévő tanyáján alkotott a halála előtt egy esztendővel, 1948-ban Kossuth-díjjal kitüntetett festőművész. Az ő sírja már akkor is rendezett volt, amikor elhunytának ötvenedik évfordulója alkalmából elvitték Szentesről a koszorúikat a művészetének tisztelői. Mihály Béláné, a polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője azt is elmondta: Koszta nyughelyére is letették a minap az emlékezés virágait az önkormányzat képviseletében megjelent szentesiek.

Mostanra sikerült rendbe hozatni az 1823-ban Szentesen született színész, Tóth József sírját is. A Nemzeti Színház második nemzedékének legjelentősebb realista jellemábrázolójaként ismeretes a művész, aki Shakespeare rajongójaként az író több művét is lefordította. Szentesen még az 1900-as évek elején utcát neveztek el Tóth Józsefről, és a színházterem 1909 óta viseli a nevét. A Fiumei úti temetőben lévő nyughelyét a sírkert restaurátora, Kovács Árpád újította fel az önkormányzat megbízása alapján.

Végigjárták a minap a szentesi temetőket is, ahol az önkormányzat képviseletében koszorút vittek a város díszpolgárainak sírjára. Nem feledkeztek meg Katona Kiss Ferenc festőművészről sem, aki képzőművészeti alapítványt hozott létre a tehetséges fiatalok szakmai tanulmányai támogatására. A Szeder temetőben felkeresték a polgármesteri hivatal illetékesei Körösi Lajosné sírját is, amelyen szintén elhelyezték a tisztelet virágait. Az asszony ugyanis a városra hagyta a vagyonát, hogy abból örökítsék meg a hősi halottak nevét a második világháborús emlékművön.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia