koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2006-03-23. Megmenekülhet Koszta József szentesi lakóháza

2006-03-23. Megmenekülhet Koszta József szentesi lakóháza

Forrás: Délvilág

Remény van arra, hogy felújítják Koszta József festőművész egykori lakóépületét Szentesen. A nevét viselő intézmények és egy civil szervezet kezdeményezte, hogy az önkormányzat nyilvánítsa védetté a világhírű alkotó Zrínyi utcai házát.


Felhívással fordult a polgármesteri hivatal Czirok Jánosné vezette műszaki osztálya a szentesiekhez, hogy tegyenek javaslatot azokra az épületekre, amelyek megóvását fontosnak tartják. Az önkormányzat nyilvántartásba veszi a megőrzésre alkalmas régi építményeket. Mindennek az a célja, hogy a képviselő-testület a későbbiekben helyi védelem alá vegye az oltalomra szoruló ingatlanokat. Aztán pedig az anyagi lehetőségek függvényében rendbe hozassa a múlt megmentésre váró értékeit. A műszaki osztály felhívása szerint védetté nyilvánítást bárki kezdeményezhet.

A Koszta József Múzeum élt e lehetőséggel. A műszaki osztályra eljuttatott beadványukban intézményük névadójának a Zrínyi utcában lévő egykori lakóházát javasolják helyi védelem alá vonni. A házon korábban emléktáblát állíttatott a város, ám maga az épület meglehetősen rossz állapotban van. A világhírű festőművész egykori otthonát pedig érdemes lenne megmenteni az utókornak. Koszta József tanyája, ahol az alkotó évtizedeket töltött, úgy tíz esztendeje leégett a benne lakó személy gondatlansága miatt. A helyi védettség talán ahhoz is hozzájárulhatna, hogy Koszta egykori otthona ne járjon úgy, mint Szegeden Bálint Sándor jeles néprajzkutató háza, amelyet a közelmúltban hirtelen lebontottak – vélekedett Szabó János József szentesi múzeumigazgató. A Koszta József Általános Iskola igazgatóhelyettese, Szemerédi András azt mondta lapunknak: örömmel vették a múzeum kezdeményezését, amelyhez az intézményük is csatlakozik. Nekik ugyanis kötelességük Koszta emlékének ápolása. Jó lenne, ha helyi védelem alá kerülne a Zrínyi utcai ház, ahol akár rajzórákat is tarthatnának a diákoknak. Az intézmény egyébként évente rendez festőversenyt Koszta emlékének adózva. Az igazgatóhelyettes szerint azonban ha elvinnék a tanulókat a művész volt otthonába, az sokat jelentene számukra, mert még büszkébbek lennének arra, hogy a Koszta József Általános Iskolába járnak. A Tájak, korok, múzeumok nevű egyesület helyi tagcsoportjának, a Koszta-klubnak a vezetője, Lantos Imre szintén fontosnak tartaná a védetté nyilvánítást. Szerinte legalább a ház homlokzatát kellene felújíttatni, mert azon a részen van az emléktábla. A város főépítésze, Juhász Márta lapunk érdeklődésére azt mondta: a ház műszaki állapotától függetlenül helyi védelem alá lehetne azt vonni.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia