koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2006-09-29. Koszta Józsefet ünneplik Szentesen

2006-09-29. Koszta Józsefet ünneplik Szentesen

Forrás: Délvilág

Szinyei Merse Anna várja a művészetkedvelőket

Koszta József festőművész ötven jelentős képével örvendezteti meg mától a szentesieket a kolorista nevét viselő múzeumban dr. Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora és rendezője. A szentesi tanyavilághoz kötődő mester főművei köz- és magángyűjteményekből kerülnek most vissza arra a tájra, amely ihletője volt.


Csodálatos élményben lesz részük mindazoknak, akik ma délután 4 órakor elmennek a főtéri Koszta József Múzeumba. Két teremben olyan alkotásokat láthatnak a helybeliek Kosztától, amelyekben talán még sohasem gyönyörködhettek. A szentesi múzeumnak mintegy harminc képe van a művésztől, ám a ma nyíló kiállításon megközelítőleg ötven festmény kerül a falra. Az ország köz- és magángyűjteményeiből hazajönnek a művek, arra a tájra, ahol jó részük született.

A kiállítás kurátora és rendezője, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeológusa úgy fogalmazott: „A Koszta-képek rendkívüli színereje, delejes hatása ugyanis éppen ezen a vidéken, a festő Szentes melletti tanyájának magányában formálódott különleges zamatúvá." A féltve őrzött kincsek között lesz néhány olyan is, amelyek sokáig rejtőzködtek magángyűjteményekben.

Szinyei Merse Pál dédunokája, a művészettörténész Anna lapunknak bevallotta, hogy csak olyan művész monografikus kiállításának rendezését vállalja el, akit szeret. A mostani bemutató Koszta életművének teljes keresztmetszetét adja azzal együtt is, hogy pályájának utolsó másfél évtizede csak jelzésszerűen jelenik meg.

Lapunk kérdésére azt nem árulta el Szinyei Merse Anna, hogy melyik a kedvence a Koszta-képek közül, de azt elmondta: van tíz is, vagy minimum öt. Mindenesetre azt javasolja, hogy mindenki nézze meg a kiállítást, mert ki-ki megtalálja a maga kedvencét. – Gyönyörű anyag lesz, és nagyon ritka alkalom ez – mondta.

Nemcsak a szentesiek lehetnek büszkék Kosztára, hanem a budapestiek is büszkék lennének rá – állította a tárlat rendezője, hozzátéve, hogy „Szentes legyen még büszkébb". Mert Koszta itt dolgozott, és itt van a múzeuma. Szerinte a Kurca-parti településen Kosztát még nagyobb kultusz illetné meg. A köztudatba ugyanis be kellene épülnie – országosan is – Koszta József nagyságának. A most nyíló kiállítással természetesen tisztelegnek az emlékének, megjelenik egy katalógus is, november 12-én pedig bezárul a tárlat. Szinyei Merse Anna szerint azonban ez nem elegendő, folytatni kell. A szentesi Koszta József Általános Iskola diákjainak például azt javasolta, hogy évente szervezzenek tanulmányi kirándulást, menjenek fel a Nemzeti Galériába is.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia