koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2006-10-06. Koszta főművei vendégségben

2006-10-06. Koszta főművei vendégségben

Forrás: Szentesi Élet

Régóta várt élményben részesülhetnek a szentesi művészetkedvelők: rácsodálkozhatnak Koszta József korábban itt még be nem mutatott festményeire a szeptember 29-én nyílt múzeumi kiállításon.


A városunkhoz kötődő művész nevét viselő múzeum új időszaki tárlatával a közönség előtt újabb épületszárny nyílt a megyeházán. Két teremben állították ki a Kossuth-díjas művész alkotásait. A szentesi múzeum Koszta-gyűjteményével ellentétben a mostani tárlat anyagában különleges műveket is megtekinthet a látogató, így akik már jól ismerik a festő munkásságát, azok is elégedetten szemléhetik a vendégségbe érkezett festményeket. A csaknem ötven alkotást köz- és magángyűjtemények bocsátották a múzeum rendelkezésére, így például a Magyar Nemzeti Galéria. Az ünnepélyes megnyitón is a képtár főigazgatója beszélt, ám Bereczky Loránd gondolatait megelőzően a szentesi születésű Balázs Árpád zeneszerző egy szerzeményét adták elő a zeneiskola fúvósai. S bár Koszta József maga nem városunk szülötte, ihletet mégis ezen a vidéken talált, hallhatta az érdeklődök hada a kiállítóteremben, mely igencsak szűknek bizonyult ez alkalommal. Ismét bebizonyosodott: Koszta komoly vonzerő a szentesiek számára. Az Erdélyből származó festőművészt méltatva Bereczky Loránd elmondta: az alföldi iskola művelője a lényegről tudott szólni. Hihetetlen színpompát kínál, de felmutat drámai feszültséget is. Csendéleteiről az a véleménye, hogy talán még Cézanne is megnyalta volna utánuk mind a tíz körmét.

A most kiállított művek zöme ismeretlen Szentesen. A tárlaton a sokoldalú Kosz-ta jelenik meg, dr. Szinyei Merse Anna, a Magyar Nemzeti Galéria főmuzeoló-gusának válogatásában. A hírneves festőművész déd-unokája a kiállítás kurátora és rendezője is, aki helybeli pedagógusoknak is tartott "minta-tárlatvezetést", nem titkoltan azzal a céllal, hogy hírét vigyék a kiállításnak, s hozzanak minél több gyereket a múzeumba. A nagyközönség is ízelítőt kapott élvezetes és elragadtatott előadásából, melyből kiderült: az elmúlt 25 éves kiállítás rendezői munkája során már sokszor vitte külföldre Koszta műveit, s azok mindenütt jelentős elismerést kaptak. Főművei az egyik teremben egymással szemben függenek, a Kukoricatörők-sorozat különösen kedvelt témája, az izzó magyar nyárban ember és természet kapcsolatát festette, a muzeológusnő szerint itt végleg hazatalált. De láthatóak legkésőbbi korszakának "éjszakai napsütéses" festményei is. - Gondolták volna, hogy Koszta ilyet is festett? - állt meg Szinyei Merse Anna a modern, francia földön (és tengeren!) született képeknél.

Elárulta, azért szereti Koszta műveit, mert önálló gondolkodású, nagy művész volt, aki mélyen átérezte magyarságá. A tárlatot november 12-ig tekinthetik meg az érdeklődők az új nyitvatartási rend szerint (kedd-péntek 9-13-ig, szombat, vasárnap 13-17 óráig.)

D. J.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia