koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-03-06. Díszsírhelyet kap Koszta József

2007-03-06. Díszsírhelyet kap Koszta József

Forrás: Délvilág

Hazahozzák a festő földi maradványait a Kerepesi temetőből

Még az idén hazahozzák Koszta József földi maradványait Szentesre. A fővárosi Kerepesi temető jeltelen parcellájában nyugvó Kossuth-díjas festőművészt feleségével, Szeifert Annával díszsírhelyen temetik újra a Kurca-parti település Kálvária temetőjében


A Tájak, korok, múzeumok elnevezésű mozgalom szentesi vezetőjének, Lantos Imrének vitathatatlan érdeme van abban, hogy ismét a figyelem középpontjába került Koszta József festőművész. A szentesiek eddig sem feledkeztek meg az 1949-ben elhunyt Kossuth-díjas alkotóról, hiszen múzeum, utca, iskola és civil szervezet is őrzi a nevét. Halálának kerek évfordulóján, 1999-ben pedig Koszta nagyságához méltó megemlékezést tartott a város a budapesti Kerepesi temetőben rendbe hozatott síremlékénél.

Az a nyughely egyébként nagyon illett az alföldi realizmus nemzetközi tekintélyű reprezentánsa puritánságához: árvácskák nyíltak a nemes egyszerűsége miatt esztétikus és stílusos síron. Mint megírtuk lapunkban: az idegenvezetőként is dolgozó Lantos Imre kutatómunkája során derítette ki, hogy Koszta Józsefet annak idején nem oda temették, ahol a sírkő jelezte. A lokálpatrióta fiatalember a Kerepesi temető nyilvántartása alapján arra jött rá, hogy a természetelvű festészet egyik legnagyobb alakjának földi maradványai egy jelöletlen sírban nyugszanak. Ez a parcella a temető egyik félreeső helyén van, oda vitték át 2005-ben a síremléket.

Kutatásának eredményét megosztotta Lantos Imre az Együtt Szentesért Egyesület társelnökével, Széchenyiné Csergő Judittal, aki a civil szervezet vezetőségének beszámolt a különös történetről. Úgy határoztak, hogy kezdeményezni fogják Koszta József földi maradványainak hazahozatalát. Bácskainé Fazekas Márta helyhatósági képviselő, az Együtt Szentesért elnökeként erről előterjesztést nyújtott be az önkormányzati testületnek, amely legutóbbi ülésén ezt egyhangúlag elfogadta. Örül ennek Bácskainé, mert így díszsírhelyre temethetik Koszta Józsefet a Kálvária temetőben, ahol a felesége, Szeifert Anna is nyugszik. Az ő elhanyagolt sírját egy szintén lokálpatrióta fiatalember, a Tájak, korok, múzeumok helyi szervezetének tagja, Nagy Zsolt szabadította ki a gaztengerből jó pár hónapja. Az Együtt Szentesért elnöke elmondta: szeretnék még az idén nyáron újratemetni a világhírű művészt, s mellé helyeznék feleségét, Annuskát is.

Az Együtt Szentesért közadakozást kezdeményez a cél megvalósítása érdekében, s az önkormányzat minden lehetséges eszközzel támogatja a tervet. Az egyik helybeli temetkezési szolgáltató cég vezetője a lapunkban megjelent korábbi cikk hatására felhívta Széchenyiné Csergő Juditot. Az illető felajánlotta, hogy a fővárosból ingyen hazaszállítja a festőóriás földi maradványait, és az újratemetését is díjtalanul elvégzi.

Ugyancsak ő vállalta Koszta Józsefné exhumálását, és áthelyezését a férjével közös díszsírba. A brassói születésű Kosztának tartozik is ennyivel a város, amelyre hagyta a festményeit, a házát és a berekháti tanyáját. Ez a vidék volt ugyanis művészetének ihletője, s itt töltötte legértékesebb alkotói időszakát. Most visszakerül majd abba a földbe, amely nélkül – mint ő maga fogalmazott egykoron – élni sem tudott volna. Az Együtt Szentesért Egyesület köszönettel fogadja a pénzbeli adományokat, amelyhez csekket Széchenyiné Csergő Judittól kaphatnak a segítők.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia