koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-06-29. Koszta marad a Kerepesi temetőben?

2007-06-29. Koszta marad a Kerepesi temetőben?

Forrás: Szentesi Élet

Egy lokálpatrióta kezdeményezést indított útjára év elején az Együtt Szentesért egyesület tagja, dr. Széchenyiné Csergő Judit: kerüljenek haza a városunkban letelepedett Koszta József festőművész földi maradványai a budapesti Kerepesi temetőből, és itt kapjanak méltó síremléket. Azonban nem rég úgy értesült, hogy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elutasította a város kérelmét.


Pedig az ügy eleinte kedvező fogadtatásra talált. Az egyesület beadványa nyomán az önkormányzat képviselő-testülete elfogadta, majd beadta a kérelmet a kegyeleti bizottsághoz. A közelmúltban kiderült, a bizottság, benne az elnökükkel, Boros Péter volt miniszterelnökkel egyhangúlag elutasította a beadványt, mondván: megfelelő helyen fekszik Koszta József, s csak némi adminisztrációs hiba folytán volt évekig méltatlan helyen, egy félreeső parcellában. Ezt a hibát azonban 2005-ben korrigálta a temető gondnoksága, akkor halottak napjára áthelyezték eredeti helyére, ahova mindenki abban a tudatban járt koszorúzni, hogy mindig is ott nyugodott a művész.

Kellemetlenül érintette a hír Csergő Juditot, aki két szempontot említ, amiért fontos lett volna, hogy a festő hazakerüljön. Egyrészt, az egész város összefogását lehetett tapasztalni: pénzbeli felajánlások formájában, a temetkezési szolgáltatás ingyenes közreműködésével, és egy kőfaragó mester gránittömb ajándékozásával segítette a nemes célt. Másrészt, a végrendeletben is olvashatjuk, hogy a művész annak fejében hagyta a városra a képeit, földjét, vagyonát, hogy a mindenkori polgármester és a lakók a sírjának megfelelően gondját viselik. Ezért gondolták azt, hogy meg kell adni Kosztának a végső kegyeletet. A tervezett díszsírhelyre, a feleségével együtt hantolták volna el, hogy szeretett városának földjében nyugodhasson. Csergő Judit abban bízik, ha van rá lehetőség, méltányosságot fog kérni az önkormányzat megfelelő dokumentumokkal alátámasztva. A már befizetett pénzadományokról azt mondja, azokat - ha véglegesen meghiúsul a terv - természetesen visszautaltatják a bankkal, mert csak erre a célra használhatják fel. Addig is, várják a bizottság hivatalos indoklását - mely még mindig nincs a kezükben -, s csak azután teszik meg a szükséges lépéseket.

Lantos Imre, a Tájak-Korok-Múzeumok egyesület helyi vezetője jól ismeri a festő életrajzát. Azt mondja, az erdélyi születésű művész azért telepedett le ebben az alföldi városban, mert a nyugalmat, a magányt szerette. Lantos nem érti a médiában megjelent indokot, amivel a fővárosi temetőben tartják Kosz-tát, hiszen hozzájuk semmilyen módon nem kötődik. Ez ügyben a Duna Televízióban elhangzott a kegyeleti bizottság titkárától, Fogarasi Katalintól: üres lenne a temető, ha mindenki hazavinné halottait. Más település emléket állíthat híres festőjének? - teszi fel a kérdést Lantos Imre, mint ahogy szerinte az is nehezen hihető, hogy nyilatkozatok szerint a temető egymilliót áldozott a síremlék rendbetételére.

(darók)

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia