koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-10-24. Szentes nem adja fel

2007-10-24. Szentes nem adja fel

Forrás: Délvilág

Novemberben dönt a kegyeleti bizottság Koszta Józsefről

Lapunknak sikerült összehoznia a szentesi önkormányzatot az 1949-ben elhunyt Koszta József festőművész hozzátartozóival, akik a helyhatósággal közösen méltányossági kérelmet juttattak el a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz. Idén tavasszal e testület akadályozta meg, hogy Budapestről Szentesre hozzák Koszta hamvait.


Méltányossági kérelmet küldött a szentesi önkormányzat e hónap első felében a budapesti Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságnak abban a reményben, hogy a grémium felülvizsgálja az idén tavasszal hozott elutasító határozatát a brassói születésű Koszta József földi maradványainak kiadatásáról. Az alföldi festészet világhírű képviselője 1949-ben bekövetkezett halála óta nyugszik a fővárosi Kerepesi temetőben, ahonnan szeretnék hazahozatni a szentesiek, és a Kálvária sírkertben díszsírhelyen újratemetni feleségével, Szeifert Annával. Az Együtt Szentesért civil szervezet kezdeményezte Koszta emlékének méltó ápolását, s ehhez csatlakozott a Tájak, korok, múzeumok elnevezésű mozgalom Koszta-klubja is Lantos Imre vezetésével. A képviselő-testület még februárban fogadta el az Együtt Szentesért elnökének, Bácskainé Fazekas Márta képviselőnek az előterjesztését Koszta József újratemetéséről azon a tájon, amely éltetője és művészetének ihletője volt. A kegyeleti bizottság titkára, Radnainé Fogarasi Katalin az elutasító határozatukat lapunknak akkor azzal indokolta, hogy örökös védelem alatt áll Koszta a nemzeti sírkertben, és önkormányzati kérésének egyébként sem szoktak helyt adni. Elárulta: ha a család fordul hozzájuk, azt nem utasítják el.

 Lapunknak sikerült megtalálnia a világhírű festőművész egyik hozzátartozóját, Koszta Erzsébetet. A Lux-Tex Kft. Budapesten élő ügyvezetőjének a nagypapája és Koszta József édesapja testvérek voltak. Az igazgatónő tudomása szerint egy utcában laktak Brassóban. Amikor elmondtuk neki, mi a szándéka a városnak Koszta Józseffel és feleségével, megelégedésének adott hangot. Hozzátette: a család ehhez minden segítséget megad. Azóta beszerezték az igazgatónő nagypapájának, Koszta Istvánnak és édesapjának, Koszta Tibornak a korabeli keresztleveleit. Ezekkel igazolják, hogy valóban a festőművész rokonai.

A városnak megküldött támogató javaslatot Koszta Erzsébet, valamint az édesanyja, özv. Koszta Tiborné, továbbá az unokahúga, Koszta Cindy írta alá. Ezeket a dokumentumokat és Koszta József végrendeletét is csatolta az önkormányzat a kegyeleti bizottsághoz küldött méltányossági kérelemhez. Az Együtt Szentesért társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit lapunknak elmondta: Koszta a városra hagyta a festményeit, a földjét, a tanyáját, s a végrendelete tanúsága szerint a város mindenkori polgármesterére bízta, hogy gondoztassa majd a feleségével közös sírjukat. A társelnök tájékoztatása szerint az is belekerült a méltányossági kérelembe, hogy a szentesiek anyagiakkal is támogatnák az újratemetést. A lokálpatrióta helybeliek reménykednek abban, hogy sikerül méltó emléket állítani a Kossuth-díjas alkotónak.

 Novemberi ülés

Megkerestük tegnap a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság titkárát a méltányossági kérelemmel kapcsolatban. Radnainé Fogarasi Katalin elmondta: még nem érkezett meg hozzájuk a levél. Lapunk kérdésére megerősítette korábbi nyilatkozatát: a család kérésére méltányosságot szoktak gyakorolni. Elmondta: ha megérkezik a szentesi kérelem, a 11 tagú grémium elé terjeszti azt. A bizottság november 14-én ülésezik legközelebb.

 A vásárhelyi példa

Dömötör János nyugalmazott vásárhelyi múzeumigazgató, művészettörténész a fővárosi kegyeleti bizottságnak címzett levelében szintén javasolja a szentesiek méltányossági kérelmének kedvező elbírálását. Arra hivatkozik, hogy Koszta József életművének döntő része az Alföldhöz kötődik. Követendő példaként hozta fel Tornyai János festőművészt, akit Kosztához hasonlóan szintén a Kerepesi temetőben helyeztek örök nyugalomra. De őt is csak sok-sok évtizeddel halála után, 1985-ben temették újra Vásárhelyen, a város által adományozott díszsírhelyen.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia