koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-12-05. Újra lehet temetni a Kossuth-díjas Koszta Józsefet Szentesen

2007-12-05. Újra lehet temetni a Kossuth-díjas Koszta Józsefet Szentesen

Forrás: Délvilág

ó hír a szentesieknek: a nemzeti kegyeleti bizottság mégis hozzájárult Koszta József festőművész földi maradványainak hazahozatalához. A fővárosi Kerepesi temetőben 1949 óta nyugvó Kossuth-díjas festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik majd újra, feleségével együtt.


A szentesi önkormányzat még februárban hozott határozatot arról, hogy méltó emléket állít az alföldi festészet világhírű képviselőjének, Koszta Józsefnek. Az Együtt Szentesért Egyesület és a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom helyi csoportja kezdeményezésére azzal a kéréssel kereste meg a város a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottságot, hogy a budapesti Kerepesi temetőből engedélyezze Koszta földi maradványainak hazahozatalát. A brassói születésű Kossuth-díjas művész munkásságának legjelentősebb szakasza ugyanis a Kurca-parti településhez kötődött, saját bevallása szerint ez a táj volt az éltetője és ihletője. A lokálpatrióták ezért is szerették volna a Kerepesi sírkert félreeső parcellájában 1949-ben bekövetkezett halála óta nyugvó Kosztát exhumáltatni, és a szentesi Kálvária temetőben díszsírhelyen újratemettetni feleségével és múzsájával, Szeifert Annával.

A kegyeleti bizottság azonban – mint arról beszámoltunk lapunkban – idén tavasszal elutasította az önkormányzat kérelmét. A grémium titkára, Radnainé Fogarasi Katalin érdeklődésünkre akkor azt közölte, hogy olyan esetben szoktak helyt adni a kérésnek, ha család fordul hozzájuk. Lapunknak sikerült megtalálnia a Budapesten élő Koszta Erzsébetet, akinek a nagypapája és Koszta József édesapja testvérek voltak, sőt Brassóban egy utcában laktak. Közvetítésünkkel aztán Szentes önkormányzata a festőművész hozzátartozóival együtt kérte a kegyeleti bizottság elutasító határozatának felülvizsgálatát.

 A méltányossági kérelemhez mellékelték Koszta József végrendeletét is, amelyben a festményeit, a földjét és a tanyáját is a városra hagyta azzal a kikötéssel: Szentes mindenkori polgármestere gondoskodjon a feleségével közös nyughelye gondozásáról. A szentesiek beadványára azonban hónapok óta nem érkezett válasz a nemzeti kegyeleti bizottságtól.

Radnainé Fogarasi Katalin megkeresésünkre pozitív döntésről számolhatott be tegnap. A tizenegy tagú grémium az új határozat meghozatalakor a festőművész hozzátartozóinak támogató levelét, és Koszta végakaratát vette figyelembe. A titkár azt is közölte: már értesítették a Kerepesi temető illetékeseit a döntésről, és a szentesi polgármesternek is küldik a levelet. Egyetlen kikötést fogalmazott meg a kegyeleti bizottság: Koszta József síremlékét nem hozhatják el a Kerepesiből.

Lapunk hozta a hírt

Lapunktól tudta meg Szirbik Imre polgármester, hogy a nemzeti kegyeleti bizottság hozzájárult Koszta József földi maradványainak hazahozatalához. Örömmel nyugtázta: a grémium méltányosnak tekinti a város kérelmét.

– Nagyszerű, jól van, akkor mégiscsak sikerült – mondta a jó hír hallatán Koszta Erzsébet, hozzátéve: rögtön tudatja a kedvező fordulatot a család többi tagjával. Az Együtt Szentesért társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit és a Tájak, korok, múzeumok elnevezésű mozgalom Koszta-klubjának vezetője, Lantos Imre úgy reagált, hogy a civil kezdeményezésnek meglett az eredménye, aminek végtelenül örülnek. Széchenyiné szerint a lakosság és a civil szervezetek, az önkormányzattal együtt, mindent elkövetnek azért, hogy méltó emléket állítsanak majd Koszta Józsefnek és feleségének a Kálvária temetőben.

 

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia