koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-12-14. Kosztáék díszsírhelyet kapnak

2007-12-14. Kosztáék díszsírhelyet kapnak

Forrás: Szentesi Élet

Sikeres a kérelem, folytatódhat a szervezés

lső alkalommal még elutasította a szentesi kérelmet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, hogy a fővárosi Kerepesi temetőből hazakerülhessen Koszta József sírja, de az újbóli próbálkozás már sikeresnek bizonyult. Úgy tűnik, most már nincs akadálya, hogy a szentesi kötődésű festőművész teste hazai földben nyugodhasson, felesége mellett.


 

- Telefonértesülésünk alapján a kegyeleti bizottság elfogadta a méltányossági kérelmünket, szabad az út Koszta József földi maradványainak hazahozatala előtt - mondta a kérelem ötletét felvető Együtt Szentesért Egyesület társelnöke, dr. Széche-nyiné Csergő Judit. Az önkormányzattal, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület szentesi tagcsoportjának vezetőjével, Lantos Imrével közös elgondolásukat kérelembe foglalva fordultak a bizottsághoz. A méltányossági kérelem az elutasítás után, a Koszta-család néhány fellelt tagja és Dömötör János művészettörténész támogató javaslatával indult. Joggal reménykedtek, s az örömteli hír futótűzként terjedt a városban, a szervezőknek mindenki gratulált, ez is jelzi, a szentesi művészetpárolók és lokálpatrióták nagyon várták a pozitív döntést.

Az írásbeli határozat megérkezése után kezdődhet a munka, ugyanis még néhány engedélyt be kell szerezniük, magyarázta Széchenyiné. Elindítják a hivatalos exhumálási eljárást, Koszta és felesége, Szeifert Anna esetében is, aki a helybeli Kálvária-temetőben nyugszik. Ezután a megfelelő síremlék állítása, az újratemetés előkészítése a következő teendő. A Kálváriában emelnének díszsírhelyet a házaspárnak, gránitból. Bronzot nem szeretnének a síron, okulva a rossz hírekből. A sírhely tervezője még nem ismert, az újratemetésre valószínűleg jövő év tavaszán kerül sor.

Korábban a lakossági adakozásból befolyt összeg a síremlékre fordítandó költségek egy részét fedezi. A gyűjtést most újrakezdik, de sokan ingyenes felajánlásukkal álltak a nemes ügy mellé.

Tervezik, hogy a Kossuth-díjas művész eseménydús életéből szemelvények is elhangoznának az újratemetésen. Az erdélyi Brassóban született Kosztát azért érzi magáénak Szentes, mert a művész az Alföldön keresett letelepedésre alkalmas helyet, így jutott el 1911-ben környékünkre, ahol először a Berekhát 25. alatti Lakos-tanyát és az ott található műtermet bérelte ki. Művészetének meghatározó időszakát töltötte városunk peremén. "Csak itt érzem jól magam. És csak itt tudok igazán dolgozni. Összes munkáim, a-melyekkel feltűnést keltettem, mind-mind tanyai alko-tásaim. Annyira magáévá tett és áthasonított a magyar föld varázsa, hogy talán élni se tudnék már nélküle és képeim, amelyeket itt alkottam, talán a magyar tájhangulat kifejező erejével képesek annyira hatni, mint azt a külföldi elismerésekből látom. S, hogy speciálisan mért lakom éppen Szentesen, arra csak azt mondhatom, hogy ez az a táj, mely leginkább és legegyetemesebben viseli magán a magyar fajiságot, a magyar táj jellegzetességeit" - vallotta egykor Koszta József, akit 1949-ben Budapesten gyógykezeltek, ott is halt meg. Most hazatérhet.

 

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia