koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2007-12-27. Megmenekült Koszta József háza Szentesen

2007-12-27. Megmenekült Koszta József háza Szentesen

Forrás: Délvilág

Felújíttatta a város Koszta József teljesen lepusztult lakóházát Szentesen, a Zrínyi utcában. A szentesiek jövő tavasszal tervezik újratemetni a Kossuth-díjas festőművészt, így a szertartásra érkező vendégek előtt nem kell majd szégyenkezniük, hogy hagyták lepusztulni azt a helyet, ahol élt és alkotott.


Siralmas állapotban volt Koszta József utolsó szentesi lakóhelye. Megírtuk korábban: a Zrínyi utca 2. szám alatti ház omladozó vakolata miatt már csak azért is szégyenkezhetnek a helybeliek, mert az 1949-ben elhunyt festőművész minden vagyonát – beleértve a képeit is – Szentesre hagyta. Halálának huszadik évfordulójára Szentes Város Tanácsa még olyan emléktáblát állíttatott a ház homlokzatára, amely azt tudatta: ott élt és alkotott a Kossuth-díjas, világhírű festőművész. Azóta viszont nem sokat törődtek azzal, hogy hullik a vakolat, sőt, annál még rosszabb is bekövetkezhet. Máig emlegetik tudniillik a lokálpatrióták Koszta József tanyáját, amellyel nem törődtek eléggé az illetékesek, és porrá égett. A városi lakóházát ez a veszély már nem fenyegeti.


A helybeli szolgáltató kft. szépen rendbe hozatta a Zrínyi utcai épületet. Döbrőssy Iván ügyvezető érdeklődésünkre elmondta, hogy négymillió forintot költöttek a renoválásra. Ebből az összegből teljesen felújították a tetőt, valamint a homlokzatot. Megóvták a pusztulástól a verandát is. Az udvarban pedig már hozzákezdtek a megsüllyedt téglaburkolat kijavításához. Ha az időjárás kedvezőre fordul, ezzel is végeznek a szakiparosok.

 

Közben megkezdődtek az előkészületek Koszta József földi maradványainak hazahozatala ügyében. A Nemzeti Kegyeleti Bizottság már a polgármesteri hivatalba is megküldte a lapunkban korábban közölt hírt, miszerint az előző elutasító döntés után – az oldalági rokonok kérésére – mégiscsak kiadják Koszta hamvait a fővárosi Kerepesi temetőből. A festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik újra.

A háznál is koszorúznak majd

Mihály Béláné, a művelődési iroda vezetője arról tájékoztatott, hogy a szertartást jövő tavaszra tervezik. Megelégedéssel nyugtázta: az alkalomra megújul a festőművész lakóháza. A Koszta hazahozatalát kezdeményező civil szervezetek képviseletében Széchenyiné Csergő Judit, az Együtt Szentesért Egyesület társelnöke úgy nyilatkozott: örül annak, hogy rendbe hozták a festőművész lakóházát, mert az újratemetéskor ott is koszorúznak majd.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia