koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2008-05-30. Gránitból lesz Koszta József díszsírhelye

2008-05-30. Gránitból lesz Koszta József díszsírhelye

Forrás: Délvilág

Őszre tervezik a szentesi Kálvária sírkertben az 1949 óta a fővárosi Kerepesi temetőben nyugvó Koszta József újratemetését. A budapesti illetékesek már hozzájárultak a festőművész földi maradványainak exhumálásához.


A hazahozatalt kezdeményező civilszervezetek továbbra is várják az adományokat, hogy a Kossuth-díjas alkotónak és feleségének méltó emléket állítsanak.

 

A brassói születésű Koszta József legjelentősebb alkotói korszakát Szentesen töltötte. A természetelvű festészet kiemelkedő alakja a korabeli dokumentumok szerint azt vallotta a Kurca-parti településről, hogy ez a táj volt éltetője és képeinek ihletője. Az 1949-ben elhunyt művész a budapesti Kerepesi temetőnek egy félreeső parcellájában nyugszik, míg felesége és múzsája, Szeifert Anna Szentesen, a Kálvária sírkertben. Az Együtt Szentesért Egyesület a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom Koszta-klubjával összefogva még tavaly kezdeményezte: hozassák haza a Kossuth-díjas festő földi maradványait, és Annuskájával helyezzék közös sírba.
A szándék megvalósítása azonban bonyodalmakkal járt. Megírtuk korábban: a Nemzeti Kegyeleti Bizottság tavaly tavasszal elutasította a szentesiek beadványát arra hivatkozva, hogy csak a család kérésére engedélyeznek újratemetést. A grémium titkára, Radnainé Fogarasi Katalin akkor azt nyilatkozta, hogy Koszta Józsefnek a nemzeti sírkertben van a helye. Lapunknak azonban sikerült megtalálnia a festőművész fővárosban élő hozzátartozóját, Koszta Erzsébetet, akinek a nagypapája és Koszta édesapja testvérek voltak. A polgármesteri hivatal művelődési irodájának vezetője, Mihály Béláné mindent elkövetett azért, hogy a család támogató nyilatkozatát megszerezve kedvezően bírálja el a kegyeleti bizottság a szentesiek méltányossági kérelmét. Az elmúlt év végén meg is hozta a grémium a döntést, miszerint kiadja a festőművész földi maradványait. Érdeklődésünkre Mihály Béláné tegnap elmondta: a csongrádi művészházaspárt, Máté Istvánt és Lantos Györgyit kérték fel a világhírű alkotóhoz méltó síremlék elkészítésére. A Kálvária temető díszsírhelyét gránitból szeretnék kialakítani, és erre kerülne Koszta József bronzba öntött portrészobra. Az irodavezető úgy véli: az önkormányzat előteremti majd a síremlék elkészíttetésének költségeit. Őszre tervezik az újratemetést, amelyért szerinte a kezdeményezőt, az Együtt Szentesért Egyesületet illeti az elismerés.


Várják a felajánlásokat

Az Együtt Szentesért Egyesület társelnöke, Széchenyiné Csergő Judit és a Koszta-klub vezetője, Lantos Imre lapunknak elmondta: örülnek, hogy a város vezetői és helyi vállalkozók segítik a tervük megvalósítását. Hálásak a magánszemélyeknek is, akik az egyesület e célra nyitott számlájára eddig mintegy 120 ezer forintot fizettek be Koszta József újratemetésére. Továbbra is köszönettel fogadják a felajánlásokat, mert az eddig befolyt pénz a Kerepesi temetőben az exhumálással járó kiadásokra lesz elegendő. Mindketten úgy vélik, hogy a sok huzavona után mégiscsak teljesülhet csaknem hat évtized után a festőművész végakarata, miszerint közös sírban nyugodhat feleségével.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia