koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008
2001-2008 : 2008-09-02. Októberben kerül szentesi földbe Koszta József

2008-09-02. Októberben kerül szentesi földbe Koszta József

Forrás: Délvilág

Október derekára tervezik Koszta József festőművész újratemetését a szentesi Kálvária temetőben. A civilszervezetek kezdeményezésére összegyűlt a Kossuth-díjas alkotó exhumálásának költsége.


A fővárosi Kerepesi sírkertből hozzák haza az alföldi festészet világhírű képviselőjének földi maradványait, s közös sírba helyezik feleségével és múzsájával, Szeifert Annával. Koszta bronzba öntött portréját a csongrádi Máté István szobrászművész készíti.

– Rögös úton mentünk végig, amíg eljutottunk idáig – mondta Széchenyiné Csergő Judit, a Bácskainé Fazekas Márta vezette Együtt Szentesért Egyesület társelnöke. Ez a civilszervezet kezdeményezte ugyanis a Tájak, korok, múzeumok nevű mozgalom helyi vezetőjével, Lantos Imrével, hogy Koszta József végakaratának megfelelően kerüljön vissza arra a földre, amely festészetének ihletője volt. Az 1949-ben elhunyt Kossuth-díjas festőművész – mint azt megírtuk – a fővárosi Kerepesi temető egy félreeső parcellájában nyugszik. A feleségét, egyben a múzsáját, Szeifert Annát pedig a Kurca-parti település Kálvária sírkertjében helyezték nyugalomra. Közel hat évtized elteltével „találkozhatnak" újra.

 

A bonyodalmak abból adódtak, hogy a helybeli lokálpatrióták kívánságára az önkormányzat hiába kérte a Nemzeti Kegyeleti Bizottságtól Koszta József földi maradványainak kiadását a Kerepesi temetőből. A grémium tavaly tavasszal elutasította a kérelmet arra hivatkozva, hogy csak család kérésének szoktak eleget tenni. Beszámoltunk arról is: lapunknak sikerült kapcsolatot teremteni az alföldi piktúra nemzetközi hírű reprezentánsának oldalági rokonaival, akik szintén szeretnék, ha hozzátartozójuk szentesi földben nyugodna.

 

A Budapesten élő Koszta Erzsébet nagypapája és az 1861-ben Brassóban született Koszta József édesapja testvérek voltak, és a festő szülőhelyén egy utcában is laktak. A Koszta család támogató aláírásával aztán az önkormányzat méltányossági kérelmet nyújtott be a kegyeleti bizottsághoz, amely az elmúlt év végén engedélyezte a művész földi maradványainak hazahozatalát.

A civilszervezetek gyűjtést hirdettek az idén, hogy méltó emléket tudjanak állítani Koszta Józsefnek, aki életének legjelentősebb alkotói korszakát, az utolsó csaknem 30 évét töltötte Szentesen. Széchenyi Csergő Judit lapunknak elmondta: a két civilszervezet hálás a lakosságnak és a helybeli temetkezési szolgáltatóknak, mert sikerült az exhumálás költségeit előteremteniük az önzetlen felajánlásokból. A kihantolási folyamatot egyébként már el is indították a fővárosi temetőben, és az önkormányzattal közösen megrendelték a síremléket. A polgármesteri hivatal művelődési irodavezetője, Mihály Béláné érdeklődésünkre elmondta: Koszta József bronzba öntött portréját szeptember elején kezdi megalkotni Máté István csongrádi szobrászművész. Az újratemetést október közepére tervezik a Kálvária sírkert ravatalozójához közeli díszparcellánál.

 

A festőművész hagyatéka

Koszta József halála előtt úgy rendelkezett, hogy a képeit a szentesi múzeumra hagyja. Végakarata teljesült is, s az akkor a ligetben lévő közgyűjtemény 1951-ben hálából felvette a Kossuth-díjas művész nevét. A volt megyeháza felújítása után, 2006-ban oda költözhetett az intézmény. Ám azóta sem jelzi az épület kapuján, hogy a Koszta József Múzeum is ott található. No és persze a Koszta-hagyaték, amelynek csodájára járnak távoli vidékekről is. Abban pedig reménykedünk: az októberi újratemetésig a tábla is kikerül az egykori vármegyeház bejáratára.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia