koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1991-04-06. Fél kiló arany=két Koszta kép.

1991-04-06. Fél kiló arany=két Koszta kép.

Forrás: Szentesi Élet, 1991-04-06 (4.oldal)

Félkiló arany = két Koszta kép de egy tál levesért is lehetett kapni. – Egy művész, akitől idegen volt a pénz. – Tanyán élt, de nem foglalkozott mezőgazdasági munkával. – Kép, amely négyszeres kikiáltási áron kelt el.

Szentes egyik kulturális centrumában, a Koszta József Múzeum társasági szalonjában a szentesi művész képeinek bűvöletében, teázás közben színes epizódok hangzottak el Koszta József életéből, azoktól, akik ismerték.


A művész idegenkedett a pénztől. Többnyire úgy vásárolt, hogy az árúért képet adott. Ha megjelent a városban, felesége, Annuska hat lépés távolságban követte, és mindig nála volt a pénz. Ellene volt minden nyomtatott irománynak. Még a madridi díszdiplomáját is figyelmen kívül hagyta. Az inflációs időkben még egy tányér levesért is lehetett Koszta képet szerezni. Abban az időben is azért jó ára volt alkotásainak. Az Ernst Múzeumban, a kiállításán két képéért fél kiló tört aranyat adtak az aukciós licitáláson. Sólyom Sándor, Koszta szakértő mondta, hogy volt olyan kép, amiért 30 mázsa fát hordott be a művésznek.

Az utóbbi tíz évben nem volt aukció Koszta festmények nélkül, összesen 36 került kalapács alá. Érdekes a képek ármozgása. Csak néhány volt közöttük, amely kikiáltási áron talált gazdára. Többségükre magas licit alakult ki. A „Labdarózsák” című festménye 1989-ben , a kikiáltási 70 ezer forinttal szemben négyszeres áron kelt el. Ugyanzen az aukción a „Kukoricatörés”-ért 550 ezer forintot adtak.

Miért drágák a Koszta képek? - A debreceni Koszta kiállításon mondták. – Koszta jellegzetes magyar festő. A paraszti élet kellős közepén alkotott, Szentes határában, tanyáján. Az ő magyar egyéniségét nem ütötte át más hatás. Az ötvenes években a politikai kurzus otrombaságai Kosztát is elérték. A „Sepregető asszony” című képét azért zsűrizték ki, mert nem kívánatos pesszimista hangulatot sugárzott a munkás paraszt hatalom délibábos propagandája között.

A festmények az adott korszak kiváló gazdasági hőmérői is. A szentesi múzeumbarátok az aukciókon azt tapasztalják, hogy a pénzes emberek pénzük egy részét értékes festményekbe fektetik be.

A szentesi múzeum nemcsak a 34 Koszta-képpel gazdag,hanem élettörténetének irataival és emlékeinek a megőrzésével is.

„Koszta kisajátítása” címmel dokumentum kiállításnak adott helyet a városi könyvtár. A rendezők bemutatják a Koszta Józsefről készült fényképeket, újságokat, méltatásokat és a művész barcelonai aranydiplomáját.

A kiállítás címe sokakban értetlenséget keltett. A „kisajátítás” értelmezése elgondolkodtató, figyelmet igényelt. Sokan sokféle célra próbálták kisajátítani Koszta különcségét, szerénységét és szentesieségét. Innen ered a kiállítás címe.

A Magyar Alföld 1947-ben Koszta kommunista érzelmeiről közölt egy cikket. – A kultusz államtitkár 1948-ban a művész kiállításán azt mondta: Kosztában a magyar népi demokráciát ünnepeljük. (Szabad Művészet) – A demokrácia Kossuth-díjjal gondoskodott a művészről (Szivárvány, 1948). Koszta nem politizált, a kitüntetéssel járó pénzt vissza akarta küldeni. Az elismerésre az volt a válasza: „Az én örömöm a munka”.

Koszta Józsefet egész Európa művészetéért ismerte el, és nem akasztott rá politikai címkéket. A tárgyilagos kritikusok itthon is a művészete, a magyar Alföld, a szentesi táj és tanyavilág hiteles ábrázolásáért hajtottak előtte fejet. Talán legtalálóbb Elek Artur minősítése „Az Újság” 1915. március 13-i számában.

„Ez a kitűnő művészünk az árnyékból, a világosságból, a földből, mindenből, amiben szín van, a velejét tudja kivenni a színeknek.”

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia