koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1998-09-25. Koszta utolsó fotósa

1998-09-25. Koszta utolsó fotósa

Forrás: Szentesi Élet 1998-09-25

Ha Fridrich János nem lett volna, Kosztának sem lett volna fotósa. Közismert tény, hogy a fényíró mester már-már erõszakos következetessége folytán Kosztáról nemcsak a mûtermében, vagy a tájba állított médiumával, Annuskával készültek pótolhatatlan értékû fekete-fehér felvételek, hanem a mûteremfal állandóan változó házitárlatáról, és az eladásra került festményekrõl is egyaránt.


 Mégis más tette fel a koronáját ennek a fél évszázados Koszta-fényírásnak. A napokban Kass János Galériájában ünnepelte meg a közönség Gink Károly fotómûvész hatvanhat portréját. Többek közt Bernáth Aurél, Berény Róbert, Déry Tibor, Illyés Gyula, Nagy László, Keresztury Dezsõ, Szabó Lõrinc "pózos" portréi között kivételes érvényû Koszta Józsefé. A Mester pokróccal bélelt karosszékben maga elé mered, befelé néz, emlékeit idézi, miközben mesterségbeli attributumai, a paletta, ecsetek, és egy ismert képe hever a lábánál."Gondolatban fest" -, ahogy azt Bényi László megírta róla. Annuskát februárban eltemették, de õ arról sem vett tudomást. A kis cselédet is elverték a Zrínyi utcai lakásból a háziak, hisz Koszta bármikor meghalhat, és akkor nem kell tanu! Nem kell tanu semmire, hisz ott vannak a képek, és a Mester már évek óta nem fizet a gyógykezeléséret. Nem fizet a lakásért. Nem fizet még azért a kevés kis levesért sem, amit még le tud nyelni. Bóka küldte a fiatal fotóst - alig 25 éves -, hogy a Csillagban megjelenõ cikkéhez portrét is készítsen Kosztáról. Magavezette gépkocsival érkezett a fotós, de a tavaszi sárban nem tudott bejönni az utcába, kint hagyta a fõutcán. Kosztát ágyban találta. Hetek óta nem kelt már föl. Amíg a fotós visszament a kocsihoz az állványért, a lánmpákért, meg még amivel dolgozott, Koszta fehér inget vett elõ - ezt még Annuska vasalta -, és a megerõltetõ öltözködés után a karosszékbe ült. Abban akár el is szundíthat majd újra.Hersegõ fehér tavaszi fény áradt a szobába a kora-délutáni utca felõl. Elég volt két oldalról egy kicsit deríteni, és szembõl egy élfénnyel kiemelni az õsz haját. Kezébe adták a palettát az ecsetekkel - már öt éve nem forgatta egyiket se. Lábához tették az egyik deklijét, és a fiatal ember beszélni kezdett. Elõször észre sem vette, hogy a médiumnak kicsit elõre bukott a feje. De amikor élesre állította a Rollijában a képet, már látta, hogy nem beszélhet. Most cselekedni kell, a Mester elszundított...Hamar elkészült vele. - Felköltse? - Ne költse? Pedig de szívesen alkudna egy képre? Minden esetre Ortutaynak szólni fog, hogyha hazaér, mert a Mesternek nincsen senkije, alig tud a körötte beszûkült világról. Volt ugyan egy bögreféle az éjjeli szekrényén. De ki tudja holnap megtöltik-e? Lejegyezte: (RG)

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia