koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1991-2000
1991-2000 : 1999-07-09. Koszta kisajátítása Szentesen - II

1999-07-09. Koszta kisajátítása Szentesen - II

Forrás: Szentesi Élet 1999-07-09

Koszta nevét egy megtisztelõ kis hírben tévesen szedik a nyomdászok, nem veszi észre az olvasószerkesztõ sem -, megkockáztatom: talán nem vette volna észre maga Lyka Károly sem a KITÜNTETÉSEK" rovatban, hogy: A Fraknói püspök alapította két római díjat a Képzõmûvészeti tanács Réti István és Kosztka József festõknek ítélte oda." (MÛVÉSZET 1905/5 338. o. kiemelés tõlem RG).


Micsoda sorsszerû, hogy itt és most az a becsúszott kis k" betû talán abból adódhatott, hogy a tipográfus még sose hallott Kosztáról és Csontváry Kosztkáról meg nem tudta, hogy nem József, hanem Tivadar... És ha nem a nyomdász, hanem maga a fõszerkesztõ sem tudhatott eleget, Kosztkáról és Kosztáról, nyilván az sem juthatott eszükbe, hogy a Napút festõjének éppen Szentesen, a kiséri gyógytárban esett ki a pulveros tégely a kezébõl, amikor megtudta, hogy mûvészi terveit egy új, önálló patika-bérleménnyel alapozhatja meg, valahol a Felvidéken ... Ugyanakkor - természetesen - lehetett egyszerû hétköznapi tévedés is (a sajtó ördöge), hiszen a Mester már magáénak mondhatta 1897-bõl a Mûbarátok Köre 3000 koronás ösztöndíját, a századvégi párizsi világkiállítás Mention Honorable-ját, és az állam már öt ízben vásárolt is tõle. Még fricska is lehetett az a k" betû, és éppen oda becsúszva!

Koszta szentesiségének a kezdeteit is nagyon nehéz megfogni. A városi sajtó érzékenységét" jól példázza, hogy elõször a Távozó festõmûvész" címmel adott hírt személyérõl : Csendben, kevés ember által tudva mûködött Szentesen a magyar festõgárda egyik tehetséges tagja, Koszta József, akinek tájképei és zsánerképei már nagy elismerést szereztek mesterüknek. Koszta a Lakos-tanyán rendezte be mûtermét, és dolgozott szorgalmasan. A gróf Andrássy-féle 200 koronás ösztöndíjjal kitüntettetvén, most már csak 8 napig marad körünkben, miután a mûvészi ösztöndíjjal Szentpétervárra utazik az orosz képzõmûvészet tanulmányozására." (Alföldi Ellenzék, 1912. június 16.)

Mondhatnánk, hogy a hír igaz, csupán a díj nem 200, hanem 4200 koronás volt, és nem Szentpétervárra indult a Mester, hanem Belgiumba, majd Hollandiába vitt az útja. Ugyanakkor elképzelhetõ az is, hogy maga Koszta rejtõzködött" a nyilvánosság elõl, amikor megtévesztõ információval szolgált a túlbuzgó vidéki firkásznak. (Feltehetõen Lakos János Pálnak, aki akkoriban készült festõnek.) Kétszáz" koronájával nyugodtabban alhatott még nyolc napig a Lakos-tanyán, mert különben már másnap mindenki tudta volna, hogy 4200 koronája van. (Az ördög nem alszik Szentesen sem.) Akkoriban éppen 1 Korona volt a napszámbér a Péter-Pálkor meginduló aratásokon, és ugyanannyi volt a kubikmunkáknál is. Egy átlagos szentesi parasztnak, vagy földmunkásnak éppen 15 évi teljes jövedelmérõl volt szó! Hát ha még azt is megírta volna az újság a Mesterrõl, hogy alig két éve kereken 2000 koronát, a Röck Szilárd-féle díját sétálta el" Párizs utcáin! Az viszont elképzelhetõ, hogy Koszta Oroszországba indult volna, de késõbb valamiért megváltoztatta a terveit.

Feltehetõen ugyanattól a jól értesült ismeretlentõl" származik a következõ évi városi sajtóhír is (Alföldi Ellenzék, 1913. .....) : Kevesen tudják, hogy Szentesen, - ahol mesterségesen tartott mûvésztelep nincs, egy idegenbõl ideszármazott, kiváló festõmûvész lakik. Koszta József az a nagytalentumú festõmûvész, akit megkapott Szentes határának pompás alföldi perspektívája, és nálunk telepedett le. Legújabb sikerei is Szenteshez fûzõdnek. Két képe volt kiállítva Kosztának a tavaszi tárlaton. Az egyik =Õszi nap=, berekháti tájkép, melyet a Képzõmûvészeti Társulat vásárolt meg, a másik a =Genre= címû, amelyik a mezõn dolgozó munkásnõt ábrázolja. Ezt a képet pedig az állam vásárolta meg. Mind a kettõt azért, mint mûvészi értékû képet múzeumban õriztesse az utókor számára."

A szentesi sajtóban mélyfúrásnak" is beillõ búvárkodásunk során nóvumként elõkerült két közlés után - bátran állítom - kerek 33 évig nincs semmiféle helyi sajtó-adat Koszta Józsefrõl. Szentes mindig is érzéketlen volt saját tehetségeire, és ferde szemmel nézett a gyüttmönt" festõre. Különcségei okán, vagy éppen jól megalapozott irigységbõl? Ezt ma már nem tudni... Még az 1943. évi országossá lett ünneprõl, Horthy Miklós kormányzó 75. születésnapjára készíttetett egész alakos festményérõl sem tudósított a helyi sajtó. Kosztát Szentesnek TOKÁCSLI Lajos (1914-ben született) festõmûvész, és apósa, FRIDRICH János fényíró mester próbálták bemutatni. - Hiába! Az 1912-13-as sajtóközleményt csak 1946-47-ben követi újabb. Pedig Koszta megszakítás nélkül itt élt, nem is olyan messze, a felsõréti Várháton, a város külterületén... Tokácsli, aki Rudnaynál végzett mûvésznövendék, 1943-ban szabályosan �kierõszakolta", hogy Koszta a várostól kapjon megrendelést - akármilyet! -, ha Horthy 75 éves, hát fesse meg a kormányzót! A dolog végbe is ment, csakhogy az alföldi kolorista Mester az Õfõméltóságú Úr" orra hegyén több pirost hagyott, mint azt László Fülöp eredetijérõl hûen lemásolhatta volna, s így az ünnepi alkalomra készült képrõl valóságos sajtócsendet rendeltek el a város urai. Ki se akasztották, falnak fordítva találták egy sötét raktárban a felszabaduláskor beszabadult népek is. A vászon egy kis darabját, a fõtéri piacon 1946-ban még felismerte HALÁSZ Szabó Sándor festõmûvészünk, amikor egy kofa krumplit árult rajta. Neki a kiváló rusztikus vászon tûnt föl, ezért a rajta levõ összes krumplit megvásárolta, hogy a vásznat is elkérhesse. De csalódott", mert a sáros földre tett másik oldalán ráismerhetett a Mester Horthy-portréjának egy részletére... (Svédországba vitte magával, s hogy visszahozta-e, ma is talány...)

A �békebeli" Koszta-híradások szerzõjét éppen ezért sokáig kutattuk. Nem tudjuk bizonyítani, de legvalószínûbb, hogy éppen LAKOS János Pál szentesi festõmûvész lehetett az, akivel Koszta kezdetben a Lakos-tanyai (Berekhát 25. sz.) mûtermét megosztotta.

(RG)

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia