koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1981-1990
1981-1990 : 1988. Vásárhelyi festők

1988. Vásárhelyi festők

Forrás:Corvina. 1988 (61, 154)

Bodnár Éva: Tornyai János

{…} A vásárhelyiekhez igen közel élő nagy alföldi festő, Koszta József Szentes környéki képei már Tornyai felfogásától egészen eltérő tájlátást mutat. Koszta nem a táj végtelenségét fejezi ki. Képeinek tárgyát inkább a kisebb tájkivágások, kisebb részletek alkotják.


A kis területre sűrített szenvedélyes festői kifejezés nála is a feszültséget fokozza. Nem a széles horizontú síkságot örökítette meg, hanem a falurészleteket, a tanyákat, gyakran a mezőn dolgozó embereket vagy a parasztkertek virágait. Tájképeinek rendkívül erős színkontrasztját: a sötét ultramarin kék és a szinte valószínűtlenül fehéren csillogó házak sokszor harsogó színorgiája is idegenek tornyai palettájától. Ismerték és becsülték egymást. Tornyai is többször ellátogatott Kosztához és viszont, de művészetükben nem hatottak egymásra.
{…}

Farkas Zoltán: Az Alföld festői (154. oldal) (Nemzeti Újság, 1943. márc. 7.)

{…}
Egy ideig ezen a vidéken dolgozott Rudnay Gyula, a nagy felvidéki magyar álomlátó is. De az alföldi tájnak csak azokat az elemeit ragadta ki, amelyeket hozzáformálhatott különösen átalakító képletéhez. Koszta József, a másik kitűnő tagja a Csongrád megyei festészetnek, akármennyire távolodott is a közvetlen optikai képtől, mégis többet ismer az Alföld lelkéből, mint Rudnay. Pedig első pillanatra talán még távolabb állónak látszik. Ismerjük festményeit, ezeket a harsogó színorgiákat, amelyekben sötéten égő színek tombolnak, mély ultramarinkék, égő vörösek, felsíró fehérektől megszakítottan. Ilyen kék nincsen sehol az Alföldön, ilyen sárgák, ilyen fehérek, ilyen vörösek sincsenek. De ott élnek a nép díszítő képzeletében és Koszta ezzel a díszítő képzelettel festi tájait, vagy alakos képeit. Éreznünk kell, hogy ezt a viharzó színskálát az Alföld forrósága érlelte ki: Koszta festményei megrészegült látomások az Alföld színességéről. Van bennük valami egészen különös keleti vonás. Koszta Kelet népe településének, az Alföldnek egyik legeredetibb művésze.
{…}

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia