koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1947-12-05. Koszta József: „Bízom a magyar népben, mert a legmostohább körülmények között is harcolt a szabadságért”

1947-12-05. Koszta József: „Bízom a magyar népben, mert a legmostohább körülmények között is harcolt a szabadságért”

Forrás: Szentesi Magyar Alföld 1947-12-05 (3-oldal)
Írta: V. J.

A magyar képzőművészet világhíressége, Szentes büszkesége, Koszta József festőművész. Hazatérők, Kukoricatörők, Kaszáló leány, Fehér házak és ezenkívül még egész sereg világhírű kép alkotója. A világ nagyvárosait bejárva, learatva a legnagyobb művészeti kitüntetéseket, Szentesre, a Magyar Alföld legjellegzetesebb határában tért meg. Közel négy évtizede él közöttünk. Nem tud elszakadni legnagyobb sikereinek képmásától az alföldi szép nagy rónaságtól.

Maga mesélte el, hányszor szökött meg a híresnél-híresebb külföldi festőiskolákból, mert nem bírta az ott bevezetett művészi korlátozásokat. Mestere legnagyobb elképedésére otthagyta a világhírű Benczúr-iskolát is, mert soknak találta a korlátot, amit művészete szabad kibontakozása elé raktak.

Az elnyomás esztendeiben senki sem szenvedett többet, mint Koszta József. Szabadság utáni vágyakozása glorifikálja az utóbbi harminc esztendőben készült hatalmas vásznait.

A szabadság utáni vágyakozásának megnyilvánulása volt az is, hogy a felszabadulás első napjaiban belépett a magyar fizikai és szellemi dolgozók nagy pártjába, a Magyar Kommunista Pártba és azóta is lelkesen áll ki a párt minden megmozdulása mellé.
- Nagyon elkeserít - mondotta az agg mester -, hogy korom miatt nem tudok kiállni a pódiumra, és nem tudom tanítani ezt a nemzedéket a demokrácia minél nagyobb tiszteletére és szeretetére. Mert a demokrácia nagyon nagydolog. Én olybá veszem, mint egy nagy ajándékot, mitől csak életem árán foszthatnának meg. Amennyire szeretem a demokráciát, a szabadságot, olyannyira gyűlölöm azokat, akik ellen törnek.

- Én bízom a magyar népben. Tudom és valamennyiőnknek tudni kellene, hogy egyetlen más nép nem harcolt annyit a szabadságáért, mint a magyar. Különös értéket ad ennek a harcnak az, hogy a legtöbbször sivár körülmények között, kilátástalanul harcolt a magyarság, a szabadságért, de harcolt, mert tudta, hogy nem élhet nélküle.

Erdei Mihály nemzetgyűlési képviselő közbelépésére 10 ezer forintot küldött Koszta Józsefnek a Nemzeti Színház Baráti Köre. Major Tamás igazgató a következő sorok kíséretében juttatta el ezt a pénzt a művésznek:

„Kedves Művész úr, kedves Elvtárs!
A Nemzeti Színház Baráti Köre nevében szeretettel küldöm a nagy művésznek ezt a csekélységet, melyet Erdei elvtárs visz magával. Úgy érezzük, hogy nekünk színészeknek, akik már megtaláltuk az összeköttetést a dolgozók tömegével, kötelességünk
– ha ilyen szerény formában is – támogatni az ilyen nagy és éppen ezért visszavonuló festőművészt.
A viszontlátás reményében sokszor üdvözlöm, ha lejutunk Szentesre, meglátogatjuk. Szabadság. Major Tamás.”

- Nem az ezer forintnak örülünk – mondotta a művész felesége -, hanem annak, hogy ez a szegény elpusztított ország, amelynek nemzedékek elpusztított értékeit kell újjáépíteni, ez gondol ránk szeretettel.

- Igaza van a feleségemnek – mondotta a művész. – Jobban örülök ennek a megmlékezésnek mintha az elmúlt rendszer Szentest íratta volna a nevemre.

Koszta József, akinek művészeténél csak a hazafiassága erősebb, így beszél ademokráciáról.

Az Országos Művészeti Tanács elhatározta, hogy Koszta József világhírű képeiből és más híres festők műveivel egyetemben a közeli jövőben kiállítást rendez Budapesten. Koszta Józsefnek egyetlen egy vágya van, mégpedig az, képeiből Szentesen rendezhessen kiállítást.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia