koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1948-03-15. Városunk nagy fia, Koszta József festőművész

1948-03-15. Városunk nagy fia, Koszta József festőművész

Forrás: Szentesi Magyar Alföld, 1948-03-15. (2. oldal)
Írta: ismeretlen

Néhány hónappal ezelőtt a magyar dolgozók társadalmának teljes megelégedésére a Magyar Kommunista Párt parlamenti csoportja javaslatot terjesztett be a magyar dolgozók legjavát jutalmazzák Kossuth-díj megalapítása érdekében. Az országgyűlés többsége egyhangú lelkesedéssel fogadta el a javaslatot és az törvényerőre emelkedett.
Az elmúlt hetekben összeült a Kossuth-díj kúriája és megállapították, kik érdemesek arra, hogy ezzel a nagyjelentőségű díjjal jutalmazzák őket. Örömmel vettük tudomásul, hogy Szentes várost is megtiszteltetés érte.
Koszta Józsefet, a világhírű magyar festőművészt is kitüntették a Kossuth-díjjal. Ortutay Gyula kultuszminiszter táviratban értesítette Koszta Józsefet a megtiszteltetésről. A távirattal egyidejűen a következő levelet kapta a művész:

„A Magyar Köztársaság Elnöke. Elnöki hivatalának főnöke. A Köztársasági Elnök úr folyó hó 15-én délután 3 órakor a Köztársaság Háza márványtermében ünnepélyes keretek között osztja ki a Kssuth-díjakat. Erre az alkalomra a Köztársasági Elnök úr megbízásából tisztelettel meghívom.
Budapest, 1948. évi márc. 10-én Mihályfi miniszter.”

Koszta József betegsége miatt nem jelenhet meg az ünnepségen. Felesége viszi el a művész levelét a Köztársasági Elnöknek. A levél következőképpen szól:

Tildy Zoltán úrnak.
a Magyar Köztársaság Elnökének.
Budapest.

Köztársasági Elnök úr!

Boldog örömmel vettem Köztársasági Elnök úr értesítését, amely szerint engem a Kossuth-díjjal kitüntetettek névsorába felvenni szíveskedtek. Mondanom sem kell, hogy ez a kitüntetés sokkal több számomra, mint azok a kitüntetések, amelyet az elmúlt hosszú évtizedek során külföldön és Magyarországon osztályrészemül jutottak. Azért tartom többnek ezt a magas kitüntetést, mert ezt nem a kiváltságos osztályok képviselőit, hanem a demokrácia szuverén hatalmától, a Néptől, az én magyar dolgozó társaimtól kaptam. A Köztársasági Elnök úrhoz intézett köszönetemmel egyidejűen hálás köszönetemet fejezem ki Pártomnak, a Magyar Kommunista Pártnak azért, mert javaslatával lehetővé tette a Kossuth-díj alapítását.
Nagyon sajnálom, hogy egyrészt hajlott korom, másrészt egészségállapotom miatt nem jelenhetek meg személyesen életemnek ezen a legnagyobb ünnepén. Képviseletemben hűséges élettársam teszi tiszteletét.
Fogadja Köztársasági Elnök úr és a magyar nép hálás köszönetem megnyilvánulását és vagyok igaz híve Koszta József festőművész.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia