koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
1941-1950
1941-1950 : 1948-09-18. Beszámoló két nagy művész szentesi találkozásáról

1948-09-18. Beszámoló két nagy művész szentesi találkozásáról

Forrás: Szentesi Magyar Alföld. 1948-09-18. (2. oldal)
Írta: V. J.

Csorba Géza, a mai szobrászművész generáció egyik legjelentősebb tagja, az annakidején sok vihart látott Kerepesi-temető Ady szobor zseniális alkotója Szentesen járt, hogy a Művészeti Tanács megbízásából tárgyaljon a város vezetőségével a Petőfi szobor elkészítéséről.

A művész megkért bennünket, hogy kísérjük el világhírű művésztársához, Koszta Józsefhez. Kívánságának eleget tettünk.

Útban a Mester Zrinyi utcai lakása felé elbeszélgettünk Csorba Gézával azokról az időkről, amelyek keretében a nagy Ady szobor vita lezajlott Budapesten.

- A vita – mondotta Csorba Géza – tulajdonképpen nem a művészek között volt, a világnézetek ütköztek meg ebben a kérdésben. 1937 tavaszán, amikor az Ady emlékszobrot megalkottam, a reakciós körök felhördültek. Látták, hogy munkámmal a forradalmár Ady-t hívtam életre, azt az Ady Endrét, akitől úgy féltek, mint a tüzes pokoltól. Ezek a körök kezdeményezték a vitát, de hála az igazi művészek vitánfelüli demokratikus gondolkodásának, sikerült a tervem elfogadtatása. Az Ady szobrom ott áll a Kerepesi temetőben és hirdeti az érmidszenti parasztivadék zsenialitását.

Kosztáékhoz megérkezve, az udvaron a Művész feleségével találkoztunk. Megkérdeztük tőle, ismeri-e Csorba Gézát
- Hogyne ismerném – mondotta felcsillanó szemekkel. - Jól emlékszem arra a márciusi napra. 1937-ben, mikor én mit sem tudtam az országos vitáról, az uram kivitt a Kerepesi temetőbe és messziről rámutatott egy frissenkészült szoborra.
- Na, Annuska, megtudnád-e azt mondani, kit ábrázol ez a szobor?
- Csaknem sírva fakadtam meghatottságomban. Az első pillantásra felismertem a nagy magyar költőt, abból a gondolatból, amit a szobor kifejezett. Ez Ady – mondottam – ilyen szobrot csak Adyról lehet csinálni a forradalmár Ady-ról. Az uram megveregette a vállamat és így válaszolt.
- Igazad van, ez a szobor Ady Endrének a szobra és ez a szobor ugy van megalkotva, ahogy egy igazi művész elképzelheti a nagy költőt. Ez valóban a forradalmár Ady szobra.

Nem lehet meghatódás nélkül gondolni a két művész találkozásának pillanatára. Régi jóbarátok voltak, hosszú esztendőkön keresztül együtt ültek délutánonként a Japán kávéház különasztalánál és beszélgettek arról a szebb magyar jövendőről, amely most jutott osztályrészükül.

Az agg művész elébejött a nálánál több mint harminc esztendővel fiatalabb művésztársának s testvériesen megcsókolták egymást. Néhány percig egyik sem tudott szóhoz jutni a meghatottságtól. Peregtek a szavak, peregtek az újra felforrósodott gondolatok: Emlékszel! Jóskám? Emlékszel! Gézám?

Egy óráig beszélgettek a réglátott barátok és mikor eljöttünk, a 87 esztendős Koszta József a beszélgetéstől kimerülten már nem állott fel, hanem megkérte barátját, hajoljon le hozzá, hogy megcsókolhassa.

Koszta elvtárs nem mondotta, de okos művészszemében ott volt a gondolat: Talán sohsem látjuk egymást.

Mi reméljük, hogy elvtársunk, a világhírű festőművész, még egész sor művészi alkotással fogja megörvendeztetni a dolgozók világát.

 

A lelki bántalmazás nem menõ dolog ---->Night Flower Blog    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    PREKAMBRIUM HUNGARY - Videók, cikkek a tudomány világából. Légy részese te is!    *****    RELIGIO-PORTAL * NE FÉLJ, CSAK HIGYJ!    *****    FARKASMETAL-Lakatos munka-Haidekker kapu-haidekker kerítés-FARKASMETAL-Lakatos munka-Hullámrács-FARKASMETAL-Lakatosmunka    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Emberek, vérfarkasok, alakváltók, boszorkányok, démonok, bukott angyalok - Titkok, szerelmek, hatalmi játszmák.    *****    ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - ROSE HARBOR - RPG FÓRUM :)    *****    "Az írás a maradék örömök egyike." - Írni szeretõ emberek közössége, akik együtt alkotnak egy fiktív világban. - ROSE    *****    Blog, regények, hangulatok, zenék, vagyis minden, ami egy kicsit én, egy kicsit Nova-Time    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    Új tartalom a Blogomon ----->Nightflower    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie. Én segítek eligazodni a csillagok üzeneteiben. Várlak!!    *****    Diplomás asztrológus vár, hogy elkészítse a születési horoszkópodat, sok fontos életeseményt ismerhetsz meg. Érdemes!!!!    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Szeretettel várlak a csillagjövõ asztrológia oldalon! Válaszd ki milyen elemzésre van szükséged és rendeld meg! Kattints    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO - MHA!! BNHA!! SHOTO !! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    BNHA!! MY HERO ACADEMIA FANFICTION - TODOROKI SHOTO - HÕSAKADÉMIA - SHOTO LOVESTORY - MHA!! NÉZZETEK BE!! TODOROKI SHOTO    *****    My hero academia fanfictionok!! Szereted a Hõsakadémát? Olvass fanfictionokat a legnépszerûbb karakterekkel!!Hõsakadémia