koszta
.
 
Képgaléria
 
Cikkek Írások
 
Bejelentkezés
Felhasználónév:

Jelszó:
SúgóSúgó
Elfelejtettem a jelszót
 
Számláló
Indulás: 2007-01-27
 


Megemlékezés Koszta Józsefről

 
további weboldalaink
 
Statisztika
 
2001-2008

2008-09-02. Októberben kerül szentesi földbe Koszta József

Balázsi Irén   

Forrás: Délvilág

Október derekára tervezik Koszta József festőművész újratemetését a szentesi Kálvária temetőben. A civilszervezetek kezdeményezésére összegyűlt a Kossuth-díjas alkotó exhumálásának költsége.

2008-05-30. Gránitból lesz Koszta József díszsírhelye

Balázsi Irén   

Forrás: Délvilág

Őszre tervezik a szentesi Kálvária sírkertben az 1949 óta a fővárosi Kerepesi temetőben nyugvó Koszta József újratemetését. A budapesti illetékesek már hozzájárultak a festőművész földi maradványainak exhumálásához.

2007-12-27. Megmenekült Koszta József háza Szentesen

   
Forrás: Délvilág

Felújíttatta a város Koszta József teljesen lepusztult lakóházát Szentesen, a Zrínyi utcában. A szentesiek jövő tavasszal tervezik újratemetni a Kossuth-díjas festőművészt, így a szertartásra érkező vendégek előtt nem kell majd szégyenkezniük, hogy hagyták lepusztulni azt a helyet, ahol élt és alkotott.

2007-12-14. Kosztáék díszsírhelyet kapnak

D. J.   
Forrás: Szentesi Élet

Sikeres a kérelem, folytatódhat a szervezés

lső alkalommal még elutasította a szentesi kérelmet a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottság, hogy a fővárosi Kerepesi temetőből hazakerülhessen Koszta József sírja, de az újbóli próbálkozás már sikeresnek bizonyult. Úgy tűnik, most már nincs akadálya, hogy a szentesi kötődésű festőművész teste hazai földben nyugodhasson, felesége mellett.

2007-12-05. Újra lehet temetni a Kossuth-díjas Koszta Józsefet Szentesen

Balázsi Irén   
Forrás: Délvilág

ó hír a szentesieknek: a nemzeti kegyeleti bizottság mégis hozzájárult Koszta József festőművész földi maradványainak hazahozatalához. A fővárosi Kerepesi temetőben 1949 óta nyugvó Kossuth-díjas festőművészt a szentesi Kálvária sírkertben díszsírhelyen temetik majd újra, feleségével együtt.

2007-10-24. Szentes nem adja fel

Balázsi Irén   
Forrás: Délvilág

Novemberben dönt a kegyeleti bizottság Koszta Józsefről

Lapunknak sikerült összehoznia a szentesi önkormányzatot az 1949-ben elhunyt Koszta József festőművész hozzátartozóival, akik a helyhatósággal közösen méltányossági kérelmet juttattak el a Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz. Idén tavasszal e testület akadályozta meg, hogy Budapestről Szentesre hozzák Koszta hamvait.

2007-10-12. Újra Kosztáért

(darók)   
Forrás: Szentesi Élet

Mint lapunk is megírta, az Együtt Szentesért Egyesület kezdeményezésére a város pár hónapja kérelemmel fordult a fővárosi Nemzeti Emlékhely és Kegyeleti Bizottsághoz a szentesi kötődésű festőművész, Koszta József földi maradványainak hazahozatala érdekében.

2007-07-21. A család kéri Koszta újratemetését

Balázsi Irén   
Forrás: Délvilág

Lapunk megtalálta a Kossuth-díjas festőművész rokonait

Lapunk megtalálta Koszta József fővárosban élő rokonait, akik a szentesiekkel együtt szeretnék, ha a Kossuth-díjas festőművész hazakerülne a budapesti Kerepesi temetőből a Kurca-parti városba.

2007-06-29. Koszta marad a Kerepesi temetőben?

Darók József   
Forrás: Szentesi Élet

Egy lokálpatrióta kezdeményezést indított útjára év elején az Együtt Szentesért egyesület tagja, dr. Széchenyiné Csergő Judit: kerüljenek haza a városunkban letelepedett Koszta József festőművész földi maradványai a budapesti Kerepesi temetőből, és itt kapjanak méltó síremléket. Azonban nem rég úgy értesült, hogy a Nemzeti Kegyeleti Bizottság elutasította a város kérelmét.

2007-06-04. Nem adják ki Koszta József földi maradványait

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Elutasította a kegyeleti bizottság a szentesiek kérelmét

Nem adják ki a szentesieknek a fővárosi Kerepesi temetőből Koszta József festőművész földi maradványait. Ezt azzal indokolták, hogy a nemzeti sírkertben örökös védelem alatt áll a sír. A város díszsírhelyre, felesége mellé temetné a festőművészt Szentesen.

2007-04-28. Koszta József hazatérhet

Lovas József   
Forrás: Szentesi Élet

Lapunkban már olvashattak Koszta József Kossuth díjas festőművész sírjával, síremlékével kapcsolatos dolgokról. A képviselő-testület februári ülésén dr. Bácskainé Fazekas Márta indítványozta a festőművész földi maradványának hazaszállítását.

2007-03-06. Díszsírhelyet kap Koszta József

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Hazahozzák a festő földi maradványait a Kerepesi temetőből

Még az idén hazahozzák Koszta József földi maradványait Szentesre. A fővárosi Kerepesi temető jeltelen parcellájában nyugvó Kossuth-díjas festőművészt feleségével, Szeifert Annával díszsírhelyen temetik újra a Kurca-parti település Kálvária temetőjében

2007-03-02. Koszta földi maradványa

   
Forrás: Szentesi Élet

A szentesi képviselők egyhangúlag támogatták az Együtt Szentesért egyesületnek azt a javaslatát, hogy a város hozassa haza Budapestről Koszta József földi maradványait. A Kossuth díjas festőművész feleségével együtt díszsírhelyet kap a Kálvária temetőben.

2007-01-24. Hazahozatnák Koszta József hamvait

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Jeltelen parcellában nyugodott évtizedekig a fővárosi Kerepesi temetőben a szentesi Kossuth-díjas festőművész, Koszta József. Az Együtt Szentesért Egyesület azt javasolja az önkormányzatnak, hogy hozassa haza és díszsírhelybe helyezze el a világhírű alkotó hamvait a Kálvária temetőben. Oda tehetnék mellé felesége, Szeifert Anna földi maradványait, akinek ugyanebben a sírkertben lévő gondozatlan nyughelyét a helybeli Koszta-klub tagjai szabadították ki tavaly a gyomnövények közül.

2007.01.05. Koszta sírja nyomában

Darók József   
Forrás: Szentesi Élet

Méltatlan helyen volt évekig Koszta József síremléke, ezt derítették ki az egykori szentesi festőművész életét feldolgozó klub tagjai. A furcsa esetről Lantos Imrét, a Tájak-Korok-Múzeumok Egyesület helybeli klubjának vezetőjét kérdeztük.

2006-10-06. Koszta főművei vendégségben

Darók József   
Forrás: Szentesi Élet

Régóta várt élményben részesülhetnek a szentesi művészetkedvelők: rácsodálkozhatnak Koszta József korábban itt még be nem mutatott festményeire a szeptember 29-én nyílt múzeumi kiállításon.

2006-09-30. Tömegeket vonzottak Koszta József festményei

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Koszta József hazajött Szentesre

Felfokozott érdeklődés kísérte a szentesi múzeumban a Koszta József legjelentősebb műveiből rendezett kiállítás tegnap délutáni megnyitóját. Az ország köz- és magángyűjteményeiből kölcsönzött mintegy ötven festmény hazaérkezett arra a tájra, amely megihlette a koloristát.

2006-09-29. Koszta Józsefet ünneplik Szentesen

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Szinyei Merse Anna várja a művészetkedvelőket

Koszta József festőművész ötven jelentős képével örvendezteti meg mától a szentesieket a kolorista nevét viselő múzeumban dr. Szinyei Merse Anna, a kiállítás kurátora és rendezője. A szentesi tanyavilághoz kötődő mester főművei köz- és magángyűjteményekből kerülnek most vissza arra a tájra, amely ihletője volt.

2006-03-23. Megmenekülhet Koszta József szentesi lakóháza

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Remény van arra, hogy felújítják Koszta József festőművész egykori lakóépületét Szentesen. A nevét viselő intézmények és egy civil szervezet kezdeményezte, hogy az önkormányzat nyilvánítsa védetté a világhírű alkotó Zrínyi utcai házát.

2005-11-07. Őrzik a híres szentesiek emlélét

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

A pesti Fiumei úti temetőben nyugszanak

Felújíttatta az önkormányzat Szentes jeles személyiségeinek sírját a fővárosi Fiumei úti temetőben. A város ily módon is őrzi Horváth Mihály, Tóth József és Koszta József emlékét.

2005-05-04. Az idén tovább reped Koszta József szentesi háza

Balázs Irén   
Forrás: Délvilág

Megkopott az emléktábla is

Az alföldi festészet európai hírű szentesi képviselőjének, Koszta Józsefnek a házával méltatlanul bánnak az utódok. A potyogó vakolat kijavíttatására az idén sem lesz pénze az önkormányzatnak. A műtörténész szerint le kellene venni az emléktáblát is az épületről.

2004. Emlékezéseim Koszta Józsefről (1951)

Tamás Henrik   
Forrás: Tamás Henrik emlékezései és műgyűjteménye. 2004. 61-65 oldal
Kiadó:Janus Pannonius Múzeum MTA Művészettörténeti kutatóintézet

Amikor Rudnayval 1919-ben szerződéses viszonyba léptem, már a szerződés megkötésekor egy határozott, teljesen kialakult cél lebegett előttem; kiválasztani három olyan elsőrangú festőt, akiknek piktúrája a legpregnánsabban fejezi ki magyarságukat, akiknek érzelmi világa, színeiknek ragyogása, a kompozíciónak a magyar múltban gyökerező témája és hangulata a magyar televénynek sehol máshol nem érezhető különös ege és levegője a legnagyobb erővel érvényesül.

2002. Éjszakai napsütés.

Legéndy Péter   
Forrás: Havi Magyar Fórum, X. évf. 11. szám 2002. november

{…} Koszta festészetéről több érdekes dolgozat született, amelyek sajnos alig említik a szakmai életutat, illetve elnagyoltan, ködösen vázolják. Először is itt van Bényi monográfiája, amiből csak nehéz munkával sikerül összerakni egy használható kronológiát.

 

Várod a karácsonyt? Szeretnél gyorsan ünnepi hangulatba keveredni? Akkor itt a helyed! karacsony.gportal.hu KATT IDE!    *****    Ahhoz, hogy legyõzd a félelmed, rá kell ébredned, hogy nincs menekvés attól, amitõl rettegsz. - David Gemmell    *****    „Evil will never be countered while good men do nothing.“    *****    Idegen vagyok. Semmi szükség rá, hogy hazudj vagy tagadj. Csak a barátokkal szemben kell álarcot hordanunk.    *****    Új twich csatornám, minden érdeklõdõt vár, Fortnite, Warzone gameplayeket streamelve!    *****    Az okkultizmusban és a történelemben számos híres, hírhedt példát találhatunk, de a Rose Harbori vonal nem túl jelentõs.    *****    MOVIE-NIGHT - AJÁNLÓ - filmek, sorozatok - AJÁNLÓ - MOVIE-NIGHT    *****    Az élet egy komédia, ostoba, beteges komédia, ahol bolondok játsszák a szerepeket. - DAVID GEMMELL    *****    Képek,vers, blog, irka-firka, sztorik, tõlem, bárkinek:)    *****    Rose Harbor, egy kis város, ami tele van titkokkal. Vajon ki fogja megfejteni õket? Talán éppen Te leszel az!    *****    Kíváncsi vagy az új world of warcraft kiegészítõre?    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod ismerete nagyon sok segítséget nyújt, életed során a döntéseit meghozatalában. Rendeld meg most! Kattints!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Új tartalom a Blogomon    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    A horoszkópod megismerése, nem kíváncsiság, hanem intelligencia kérdése. Keress meg és nézzük meg együtt, én segítek!    *****    A horoszkóp a lélek tükre, egyszer mindenkinek bele kell néznie,én segítek értelmezni amit látsz.Rendeld meg a képleted!    *****    RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL **** NE FÉLJ, CSAK HIGYJ! ****RELIGIO-PORTAL    *****    Részletes születési horoszkóp + 3 év elõrejelzés diplomás asztrológustól nagyon kedvezõ áron. Sok olvasmány vár nálam!!!